Foto: DELFI

Ar 40 miljoniem eiro, kurus premjerministre Laimdota Straujuma (V) solījusi veselības aprūpes nozarei, nepietiks samilzušo problēmu atrisināšanai, otrdien, 26.augustā, Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta Panorāma" sacīja Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības (LVSADA) vadītājs Valdis Keris.

Keris uzskata, ka nozares attīstībai nepieciešami vismaz 106 miljoni eiro. Taču Straujuma "Rīta Panorāmā" sacīja, ka nevar solīt to, ko valdība nevarēs pildīt un šobrīd iespējamā summa nozarei ir 40 miljoni eiro. Premjere skaidroja, ka šī nauda būtu paredzēta kompensējamo zāļu apmaksāšanai un citām veselības nozares lietām.

Keris gan intervijā atzina, ka Straujuma un viņas valdība ir pirmā, kas atzinuši – veselības nozares problēma nav tikai naudas trūkums, bet arī politiķu izpratnes trūkums par šo nozari. "Šobrīd vismaz vārdiskā līmenī ir cerības, kas tas varētu notikt," sacīja Keris.

Keris sacīja, ka nozares lielākās problēmas ir pacientu iemaksas, kuras vajadzētu mazināt, mediķu atalgojums un pacientu rindas.

Jau vēstīts, ka valdības vadītāja izteikusies, ka jaunajai valdībai nākamgad veselības nozarei papildus ir jānodrošina vismaz 40 miljoni eiro. Savukārt līdz 2020.gadam būtu jāpanāk veselības nozares budžeta pieaugums līdz 4,5% - 5% no iekšzemes kopprodukta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!