Foto: LETA

Starp Latviju un Krieviju aizvien ir daudz nesakārtotu jautājumu attiecībā uz veterānu un kara tēmu, kuru atrisināšana nebūs vienkāršs un ātrs process, bet Krievija neatzīs Latvijas okupāciju, lai kā Latvijas puse uz to mēģinātu uzspiest, trešdien, uzstājoties Latvijas Sabiedrisko organizāciju sēdē, izteica Krievijas vēstnieks Latvijā Aleksandrs Vešņakovs.

"Nekādas okupācijas Latvijā nebija. Bija citi notikumi, kuri jāskata kopīgā notikumu kontekstā," uzsvēra Vešņakovs, piebilstot,ka tas ir vēsturniekiem risināms jautājums nevis politisks.

Latvijas un Krievijas divpusējās attiecības 2012.gada Vešņakovs vērtē ar trīs ballēm no piecām iespējamām.

Diemžēl pagājušā gadā bija daudz negatīvu izteikumu no Latvijas politiķu puses, īpaši pērn februārī notikušā divvalodības referenduma laikā, arī pēc tam, norādīja vēstnieks.

Vešņakovs pārmeta Latvijai arī vairāku Krievijas pilsoņu iekļaušanu tā saucamajos melnajos sarakstos. Viņš norādīja, ka tas ir nopietni ietekmējis politisko kontaktus, kuru pērn gadā bijis nenozīmīgi maz.

Krieviju uztrauc gaidāmās pašvaldību vēlēšanas un jau pieteiktie kandidāti, kā arī tas, ka pēc šīm vēlēšanām attiecības ar Krieviju varētu vēl vairāk pasliktināties.

"Pietiek uzturēt ienaidnieka tēlu Krievijas veidolā," uzsvēra Vešņakovs.

Viņš norādīja, ka tā Krievija, kas šobrīd pastāv, ir atvērta sadarbībai un dzīvei mierā un saskaņā.

Neskatoties uz konfliktiem, ir izdevies panākt arī pozitīvas lietas, par kurām abas valstis ir spējušas vienoties, norādīja vēstnieks. Piemēram, 1.janvārī stājies spēkā dubulto nodokļu neaplikšanas nolīgums, kas pēc Krievijas vēstnieka domām ir labs impulss turpmākās ekonomiskās sadarbība sveicināšanai starp Latviju un Krieviju.

Tāpat Vešņakovs uzsvēra, ka beidzot ticis sakārtots jautājums par Krievijas vēstniecības oficiālo rezidenci. Nekustamo īpašumu veiksmīgas apmaiņas gadījumā Latvija iegūs īpašumā ēku Latvijas vēstniecības Krievijā vajadzībām un par simbolisku viena rubļa nomas maksu gadā varēs 49 gadus nomāt zemes gruntsgabalu.

Savukārt Krievijai pretī dotas īpašumā ēkas un būves Jūrmalā, kur jau šobrīd izvietojusies Krievijas vēstniecība Latvijā.

Visproduktīvākais Latvijas un Krievijas attiecībās vēstnieka vērtējumā bija 2010.gads, kad Latvijas prezidents tolaik Valdis Zatlers pirmo riezi devās darba vizītē uz Krieviju.

Vešņakovs izteica vēlmi, lai turpmākajos gados pašreiz pastāvošais naidīgais politiski ekonomiskais fons Latvijas un Krievijas attiecībās "aizietu vēsturē" un attiecības kļūtu ne vien kaimiņvalstīm normālas, bet pat tālākā perspektīvā - draudzīgas.

Tāpat vēstnieks izteica cerību, ka Latvija turpinās atbalstīt ieceri par bezvīzu režīma ieviešanu starp Eiropas Savienību un Krieviju.

Krievijas vēstnieks Latvijā Aleksandrs Vešņakovs trešdien uzstājās Sabiedrisko organizāciju padomes sēdē, kur viņš ziņoja par Latvijas un Krievijas attiecībām un atbildēja uz tautiešu jautājumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!