Foto: F64

Krievijas vēstnieks Latvijā Aleksandrs Vešņakovs šodien izsaukts uz sarunu ar Ārlietu ministrijas (ĀM) valsts sekretāru Andreju Pildegoviču, kurā viņam norādīts uz vēstnieka nepieņemamiem izteikumiem intervijā laikrakstam "Vesti", pastāstīja ārlietu ministra Edgara Rinkēviča (V) padomnieks Mārtiņš Drēģeris.

Vaicāts par Vešņakova izteikumiem laikrakstam "Vesti", Drēģeris norādīja, ka šādi Krievijas vēstnieka izteikumi un retorika nepārsteidz, taču tā nav arī pieņemama. Viņš arī minēja, ka tas izskaidrots arī pašam vēstniekam, jo viņš šodien izsaukts uz sarunu ar valsts sekretāru. Tāpat Drēģeris sacīja, ka valstij, kas piedalījās fašisma sagrāvē, un tik ļoti ar to lepojas, būtu vairāk uzmanības jāpievērš pašu mājā notiekošajam, īpaši attiecībā uz rasisma, ksenofobijas un citām ekstrēmisma izpausmēm.

"Varam tikai vēlreiz atgādināt un izteikt nožēlu, ka tieši Krievijā notiek ikgadējie nacionālistu marši un ka tieši Krievijā rasistisku un ksenofobisku uzbrukumu rezultātā regulāri iet bojā un cieš cilvēki. Un tas nav tikai Latvijas individuālais viedoklis, to secina gan starptautiskās organizācijas, gan Krievijā bāzētās neatkarīgās nevalstiskās organizācijas," norādīja Drēģeris, piebilstot, ka arī dažāda ranga Krievijas amatpersonu centieni apsūdzēt Latviju fašisma atdzimšanā uzrāda Krievijas apzinātu nevēlēšanos paskatīties objektīvi uz tiem procesiem, kas norisinās pašā Krievijā.

"Ir nepieņemami, ka kopš Otrā pasaules kara beigām tiek brutāli pārkāptas un ignorētas starptautisko tiesību normas un principi," skaidroja ministra padomnieks, par piemēru minot Krievijas nelikumīgo Krimas aneksiju. "Tādējādi vēstnieka izteikumi par vēstures pārrakstīšanu ir pilnīgi nepamatoti, uz ko pastāvīgi esam norādījuši. Visbeidzot varu tikai atkārtot, ka vairākkārt esam aicinājuši un aicinām Krieviju objektīvi izvērtēt atsevišķus savas vēstures posmus, nevis nodarboties ar vēsturisko mītu un klišeju producēšanu publiskajā telpā labāko padomju vēstures tradīciju garā," rezumēja Drēģeris.

Jau vēstīts, ka Vešņakovs cer, ka ""kara partija" Latvijā zaudēs pragmatiskiem spēkiem, kas attiecības ar Krieviju vēlas veidot labu kaimiņattiecību garā". Vēstnieks intervijā laikrakstam "Vesti" pārmetis, ka atsevišķi Latvijas politiskie spēki sabiedrību kurinot pret Krieviju un pat paužot rusofobiskas idejas. Šādas darbības, kas notiekot politiskā pašlabuma meklēšanai, nopietni kaitējot abu valstu attiecībām, taču to uzlabošanas iespējas vēl neesot zaudētas.

Kritiku Vešņakovs atkārtoti veltījis arī ārlietu ministram Rinkēvičam par viņa norādītajām paralēlēm starp pašreizējo Krievijas un nacistiskās Vācijas režīmu. Vešņakovu priecē, ka šādu pozīciju nav atbalstījusi visa Latvijas valdība, taču Rinkēvičs, ja vien neatvainosies, Krievijas diplomātiem būšot "persona, ar kuru nesveicināties".

Vešņakovs arī pieslējies laikraksta pozīcijai, ka Latvijā tiekot mēģināts pārrakstīt 2.Pasaules kara vēsturi. "Mēs redzam mēģinājumus sagrozīt vēstures faktus. Skaidrs, ka tas tiek darīts apzināti un ar konkrētiem politiskiem mērķiem - lai uzvarētāju pārvērstu par agresoru, bet nacistu kolaboracionistus padarītu par varoņiem," izteicies vēstnieks. Viņš arī piebilst: "Taču esmu pārliecināts, ka šī iecere neizdosies. Mēs zinām patiesību."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!