Foto: LETA

Bijušajam vēstniekam ASV Andrim Razānam nāksies valstij atmaksāt 6159 eiro, secināts Ārlietu ministrijas (ĀM) pārbaudē par Razāna saņemto algas pabalstu par dzīvesbiedra uzturēšanos ārvalstī, informēja ministrijas komunikācijas direkcijas vadītājs, preses sekretārs-vēstnieks Raimonds Jansons.

Ministrija konstatējusi, ka laika posms, kurā šo pabalstu viņš saskaņā ar likumdošanu nevarēja saņemt, bija no 2013. gada 2. maija līdz 2013. gada 31. decembrim.

"Esam ņēmuši vērā, ka tiesību akti laikā, kamēr viņš strādāja ASV, noteica atšķirīgus regulējumus pabalsta par dzīvesbiedru saņemšanai. Šajā laika posmā tika veikti grozījumi Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumā, kā arī uz šī likuma pamata izdotajos Ministru kabineta noteikumos Nr.602," norādīja Jansons.

Razāns par to ir informēts un ir apņēmies atmaksāt minēto summu.

Pats Razāns iepriekš sacīja, ka likumdošana par šiem pabalstiem tiek mainīta bieži un viņš bijis pārliecināts, ka izmaiņas nav notikušas.

Taujāts, kurā no iesaistītajām pusēm notikusi kļūda, vēstnieks skaidroja, ka šāda veida pabalsti īpaši nav jāpieprasa. "Tādēļ jau ir Ministru kabineta noteikumi, kas paredz konkrētu kārtību. Cita lieta, ja šī kārtība vairākkārt tikusi mainīta un par konkrētajām izmaiņām es vienkārši nebiju informēts. Vienkārši pieņēmu, ka nekas jau labu laiku nav mainījies," viņš uzsvēra.

Kā iepriekš vēstīja laikraksts "Diena", ĀM sāka pārbaudi, lai noskaidrotu, vai bijušais Latvijas vēstnieks ASV Razāns pabalstu par laulātā uzturēšanos valstī saņēmis atbilstoši Ministru kabineta (MK) noteikumiem.

Kā rakstīja "Diena", iespējams, pabalsts piešķirts nepamatoti, jo bijušā vēstnieka sieva Gunta Razāne, kura šomēnes izvirzīta Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) priekšsēdētāja vietnieces amatam, vīra diplomātiskā dienesta laikā strādājusi AS "Latvijas Finieris".

Šomēnes finanšu ministre Dana Reizniece Ozola (ZZS) paziņoja, ka uz FKTK priekšsēdētāja vietnieka amatu virzīs Razāni. Tad arī atklājās, ka Razāne kopš 2013.gada strādājusi par "Latvijas Finiera" mārketinga pārstāvi ASV. Savukārt viņas vīrs kopš 2012.gada pildīja vēstnieka pienākumus ASV.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!