Foto: LETA

Latvijas vēstnieks NATO Indulis Bērziņš atbalstītu Latvijas Aizsardzības ministrijas (AM) šobrīd apsvērto ideju par Latvijas karavīru nosūtīšanu cīņai pret teroristisko grupējumu "Islāma valsts", jo tas paustu solidaritāti un veicinātu drošības situācijas uzlabošanos reģionā.

Vēstnieks norādīja, ka Latvijai būtu vēlams piedalīties visos procesos, kuros iesaistītas NATO valstis, kā arī Latvijas sabiedrotie. "AM ir jāizvērtē visi iespējamie riski un ieguvumi, bet mums, cik nu tas ir mūsu spēkos, jāpiedalās šajos procesos," sacīja Bērziņš.

Viņš arī skaidroja, ka Latvijai kā atbildīgam partnerim ir jāizrāda, ka tai rūp ne tikai savā reģionā esošās problēmas, bet tā ir solidāra arī ar citām valstīm un tām aktuālajiem izaicinājumiem. "Beigu beigās tās ir mūsu visu kopējās problēmas. Nedod Dievs, ka tās problēmas, ar kurām mūsu partneri saskaras, tiek arī līdz mūsu reģionam," sacīja vēstnieks, piebilstot, ka Baltijas valstis pašlaik tomēr var justies drošībā.

Kā ziņots, AM Militāri publisko attiecību departamenta direktors Kaspars Galkins iepriekš norādīja, ka ministrija "vienmēr rūpīgi izvērtē, kurās operācijās kopā ar Latvijas sabiedrotajiem piedalīties". Šobrīd Latvija dažādos apmēros piedalās Eiropas Savienības (ES) pretpirātisma operācijā "Atalanta", ES Apmācības misijā Mali, NATO apmācības operācijā Afganistānā "Resolute Support" un ES militārā operācijā pret cilvēku kontrabandas un tirdzniecības tīklu Vidusjūras reģionā "Eunavfor Med".

Lai koordinētu starptautiskās sabiedrības rīcību cīņai pret džihādistu grupējumu "Islāma valsts", ASV sadarbībā ar sabiedrotajiem ir izveidojušas starptautisku koalīciju, kurā iesaistījusies arī Latvija, pērn septembrī paziņoja Ārlietu ministrija. Latvijas iesaiste starptautiskajā koalīcijā cīņā pret "Islāma valsti" gan pagaidām ir humānās palīdzības sniegšana.

Galkins skaidroja, ka jebkurā gadījumā Latvija savus karavīrus uz kaujas operācijām pret "Islāma valsti" nesūtīs. Latvijas karavīri varētu atrasties Irākā un palīdzēt vietējo karotāju apmācīšanā cīņai pret teroristiem, līdzīgi kā tas notiek šobrīd Afganistānā.

"Jebkurā gadījumā Latvijas militārā iesaiste būs politiķu izšķiršanās jautājums," uzsvēra Galkins.

No plašākiem skaidrojumiem par iespējamo Latvijas karavīru dalību cīņai pret teroristisko grupējumu Galkins atturējās.

"Islāma valsts" ir sagrābusi plašas teritorijas Sīrijā un Irākā, kur cenšas ieviest viduslaiku sunnītu paražas, pasludinājusi tur "kalifātu" un pastrādājusi neskaitāmas asinsstindzinošas zvērības.

Grupējumam lojalitāti apliecinājuši arī radikāļu bruņotie formējumi Lībijā un Ēģiptē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!