Foto: Pixabay

Vēstnieku līmenī ir izdevies panākt vienošanos par personu saraksta, pret kurām Eiropas Savienība (ES) ir noteikusi sankcijas saistībā ar Krievijas agresiju Ukrainā, papildināšanu, piektdien Saeimas Eiropas lietu komisijas sēdē sacīja Ārlietu ministrijas (ĀM) parlamentārā sekretāre Zanda Kalniņa-Lukaševica ("Vienotība").

Paplašināto tā dēvēto melno sarakstu plānots apstiprināt ES Ārlietu padomē 9.februārī.

"Ir ziņas, ka vēstnieku līmenī vienošanos ir izdevies panākt," teica ĀM pārstāve.

Kalniņa-Lukaševica atzina - lai 29.janvāra Ārlietu padomē varētu panākt kopīgu secinājumu apstiprināšanu, bija nepieciešams ieguldīt milzīgas diplomātiskas pūles gan vēstnieku sanāksmju līmenī, gan arī politiskajās konsultācijās. "Arī padome prasīja vairāku stundu debates. Bet pats galvenais - izdevās nonākt līdz patiešām labiem secinājumiem," viņa pauda.

Lielākās diskusijas bijušas tieši par ES sankciju saraksta paplašināšanu. "Līdz šim nav bijis tāds stingra līmeņa uzstādījums, lai veiktu sagatavošanās darbus," paskaidroja ĀM parlamentārā sekretāre.

Kaut arī vairāki deputāti aicināja pastāstīt sīkāk par melno sarakstu, Kalniņa-Lukaševica norādīja, ka viņa nevar atklāt to amatpersonu un privātpersonu vārdus, kuri tajā iekļauti.

Latvijas Ārlietu ministrijā (ĀM) informēja, ka saraksti ir saskaņoti, bet tie kļūs publiski pēc apstiprināšanas Ārlietu padomes sanāksmē 9.februārī. Saraksti tiks publicēti ES Oficiālajā vēstnesī.

Jau ziņots, ka Lietuvas vēstnieks ES Raimonds Karoblis pastāstīja, ka to personu saraksts, pret kurām ES ir noteikusi sankcijas saistībā ar Krievijas agresiju Ukrainā, tiks papildināts ar 19 vārdiem. ""Melnajā sarakstā" tiks iekļauti 19 cilvēki, tostarp 14 Luganskas un Doņeckas separātisti, sākot no politiskā līmeņa un beidzot ar tiem, kuri tieši vada kaujas. Kā arī pieci Krievijas pilsoņi - trīs augsta ranga izpildvaras pārstāvji aizsardzības jomā un divi Valsts domes pārstāvji," sacīja Karoblis.

Šīm personām tiks noteikts iebraukšanas aizliegums ES, kā arī tiks iesaldēti to ES jurisdikcijā esošie aktīvi. Karoblis sacīja, ka sankcijas tiks noteiktas arī pret astoņām kaujas vienībām un vienu "organizāciju, kas būtiski palīdz piegādāt palīdzību separātistiem".


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!