Virkne radošo profesiju pārstāvju trešdien, 20.augustā, Rīgas mēram Nilam Ušakovam nosūtījuši protesta vēstuli, iebilstot pret Rīgas vizuālās zīmes "izkropļošanu un banalizēšanu".

"Vēlamies izteikt personiski Jums, Ušakova kungs, Rīgas Domei un pilsētas izpildvarai savu – Rīgas un Latvijas iedzīvotāju – protestu pret Rīgas vizuālās zīmes izkropļošanu un banalizēšanu, kā arī pret autortiesību pārkāpumu un latviešu valodas pareizrakstības ignorēšanu. [..]
[..]Mēs kategoriski iebilstam pret to, ka Rīgas robežzīmes nokrāsošana un garumzīmes aizstāšana ar "uz pusēm pārdalītas sirds simbolu", kas pēc Satiksmes departamenta maldīgā pieņēmuma "kalpo kā garumzīme", būtu "Rīgas kā Eiropas kultūras galvaspilsētas viens no atpazīstamības elementiem" (citāti šeit un turpmāk no Satiksmes departamenta darbinieces sagatavotās vēstules). Šāda "atpazīstamība" un "simbols" ir neatbilstošs un apkaunojoši primitīvs ne vien Eiropas kultūras galvaspilsētas statusam, bet arī Rīgas pilsētas pašcieņai tiklab šogad, kā citugad.

Mēs iebilstam pret autortiesību nerespektēšanu, kas liecina par Rīgas Domes tiesisko nihilismu, un nepiekrītam iecerei, ka šī pseido "ideja", kura nāk no Rīgas Domes satiksmes departamenta un ir lētas komerciālas gaumes radīta, tiktu "attīstīta arī tālāk", saglabāta un "kalpotu kā viens no Rīgas vizuālās identitātes atpazīšanas simboliem".

Mēs prasām atjaunot mākslinieka Valda Celma radīto oriģinālo, dizainiski izcilo Rīgas vizuālo zīmi, kompensēt māksliniekam nodarīto kaitējumu un turpmāk konsekventi aizsargāt šo zīmi gan no neprofesionālisma, izkropļošanas un vizuālas saraibināšanas (novietojot līdzās citus vizuālus elementus), gan no nepārdomātas komercializācijas un politiskas tendenciozitātes izpausmēm priekšvēlēšanu kontekstā, kā arī vienkārši kopt un uzturēt kārtībā.

Mēs vēlamies, lai Dome Rīgas vizuālajai identitātei gan šajā gadījumā, gan svētku noformējumā un citās vizuālajās izpausmēs izvirzītu daudz augstākas estētiskas prasības. Nevajag kultūras galvaspilsētas seju pārkrāsot par primitīvu izklaides objektu mazprasīgai publikai, nevajag naivi aizbildināties ar frāzi "cilvēkiem patīk", bet gan veidot vidi, kas attīsta un paaugstina rīdzinieka gaumes standartu un dara pilsētai godu."

Vēstuli parakstījuši 57 domubiedri, tostarp sabiedrībā labi zināmas personības, kā, piemēram, rakstniece Inese Zandere un bijušais ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts, kinooperators Valdis Celmiņš un citi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!