Foto: LETA

Trešdien aprit 10 gadi, kopš 2007. gada 8. februārī Saeima pilnvaroja Ministru kabinetu parakstīt 1997. gada 7. augustā parafēto Latvijas un Krievijas līguma projektu par Latvijas un Krievijas valsts robežu, tā arī juridiski atsakoties no pretenzijām uz Abreni un akceptējot Abrenes apvidus palikšanu Krievijas Federācijas sastāvā.

Tā paša gada 27. martā toreizējais premjers Aigars Kalvītis un Krievijas valdības priekšsēdētājs Mihails Fradkovs Maskavā parakstīja abu valstu līgumu par Latvijas un Krievijas valsts robežu jeb robežlīgumu, ko Latvijas Saeima ratificēja maijā.

Ar robežlīguma ratifikācijas rakstiem gan toreizējais Latvijas ārlietu ministrs Māris Riekstiņš un Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs apmainījās 2007. gada 18. decembrī Rīgā.Tad arī līgums stājās spēkā. Pret robežlīguma ratifikāciju Latvijā norisinājās aktīvistu protesti, bet 2007. gada aprīlī Satversmes tiesa (ST) pēc 21 Saeimas deputāta pieteikuma ierosināja lietu par robežlīguma atbilstību Satversmei.

Lai gan deputāti lūdza līdz sprieduma pieņemšanai apturēt līguma ratifikāciju, ST to neizdarīja. Tā paša gada 29. novembrī ST atzina robežlīgumu par atbilstošu Satversmei. Spriedums stājās spēkā dienu vēlāk – 30. novembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!