Foto: NATO ISAF

Afganistānas kara un citu militāro konfliktu veterānu asociācija otrdien pulksten 15.00 pie piemiņas akmens Klusajā dārzā, Rīgā, Daugavpils ielā 31 rīko piemiņas pasākumu par godu
22. gadadienai kopš PSRS karaspēka izvešanas no Afganistānas, informē asociācija.

Otrdien aprit 22 gadi, kopš PSRS izveda savu karaspēku no Afganistānas. Gandrīz 10 gadus ilgušajā karā tika iesaistīti 3640 karavīri no Latvijas, no tiem ievainojumus guva 177, gāja bojā 63, bet viens ir pazudis bez vēsts.

Afganistānas kara veterāni katru gadu pulcējas uz piemiņas pasākumu, lai godinātu kritušos un satiktu bijušos kaujas biedrus, kā arī atgādinātu sabiedrībai un valsts amatpersonām par šo cilvēku likteņiem un tām problēmām, ar kurām šodien saskaras kara veterāni.

Asociācijas valdes priekšsēdētājs Gunārs Rusiņš norāda: "Katru gadu Afganistānas kara veterāni, viņu radinieki un draugi sanāk kopā, lai atcerētos tos laikus un pieminētu kritušos. Ir žēl, ka viņu pieredze un pārdzīvojumi pamazām izzūd ne tikai no sabiedrības, bet arī Latvijas valsts un amatpersonu atmiņas, lai gan daudziem no bijušajiem karavīriem nepieciešama palīdzība, jo viņiem ir ne tikai fiziskās, bet arī nopietnas psiholoģiskās traumas."

Rusiņš uzsver, ka visus šos gadus asociācija ir vērsusies dažādās valsts iestādēs ar lūgumu palīdzēt šiem cilvēkiem, it īpaši medicīnas jomā. "Diemžēl līdz šim sarunas nav devušas pozitīvu rezultātu, taču mēs ļoti ceram, ka, uzlabojoties ekonomiskajai situācijai, amatpersonas atcerēsies arī par mums. Gribu uzsvērt, ka toreiz mēs bijām spiesti cīnīties sveša karaspēka sastāvā, zem svešas valsts karoga, turklāt šī valsts vairs nepastāv. Mums nebija izvēles iespējas, tādēļ ir ļoti sāpīgi, ka daudzi neizprot Afganistānas kara veterānu sarežģīto likteni," norāda Rusiņš.

Piemiņas pasākumā piedalīsies gan Latvijas valsts amatpersonas, gan vēstniecību pārstāvji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!