Foto: stock.xchng

Tā kā Iekšlietu ministrija (IeM) paredzējusi bez konkursa – sarunu procedūras ceļā – izvēlēties par radiosakaru modernizētāju un rāciju piegādātāju ASV uzņēmumu “Motorola”, vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) paredzējusi veidot īpašu darba grupu, lai izvērtētu šī piedāvājuma izdevīgumu valstij, svētdien vēsta “TV3” raidījums “Nekā personīga”.

Raidījums atgādina, ka jau nākamgad visām drošības iestādēm, policijai, armijai, neatliekamajai medicīniskai palīdzībai būs jauni un moderni sakari, arī rācijas un IeM steidzamības kārtā nolēmusi veikt radiosakaru modernizāciju, kas ir viens no lielākajiem pēdējo gadu ministrijas pirkumiem.

Tomēr ministrija nolēmusi nevis sludināt konkursu un publiski izvērtēt piedāvājumus, bet, iepirkumam uzliekot ierobežotas pieejamības statusu,  sākusi sarunas ar amerikāņu kompāniju "Motorola". Sarunu procedūras rīkošanai gan esot saņemta iepirkumu uzraudzības biroja (IUB) atļauja.

Raidījums atgādina, ka neilgi pēc neatkarības atgūšanas, Latvija no norvēģiem pārņēma toreiz lielajā sporta forumā izmantoto rāciju sistēmu - "Motorola Smart Zone" ar dažādām radio stacijām un rācijām un visi sakari darbojās amerikāņu - "APCO 25" radiosakaru sistēmā un jau 20 gadus ceļu policija, drošības iestādes, visi ātrās reaģēšanas dienesti strādā ar "Motorolu". Patlaban izlemts šo sistēmu modernizēt.

IeM paredzējusi par 11 milijoniem latu iepirkti serverus, intrefeisus, programmatūras licenses, 6082 jaunas rācijas, secinot, ka Latvijai jāturpina strādāt "APCO 25" - amerikāņu sistēmā, izmantojot "Motorolu". Tā kā sakaru tirgū, IeM ieskatā, ir divi lieli spēlētāji - "Tetra" un "Apco", no kuriem katrs strādā savā standartā. Tā kā "APCO 25" lielākais spēlētājs ir "Motorola", tad nav lietderīgi organizēt konkursu pie ierobežota tirgus spēlētāju skaita, raidījumam atzinis IeM Informācijas centra eksperts Artis Jurkevics.

Viņš raidījumam arī atzinis, ka "Tetris" ieviešana ir par 5 miljoniem dārgāka, nekā "Apco", turklāt, ja IeM izvelētos "Tetri" būtu jābūvē sistēma no nulles. SM gan kādā no valdības sēdēm sniegusi atzinumu, ka "APCO 25" sadārdzina iepirkumu, jo ir tikai viens piegādātājs, bet "Tetris" - četri.

Somijas sakaru kompanijas "Cassidian" pārstāvis Latvijā Rolands Bārenis raidījumam atzīst, ka IeM ieteiktu pāriet uz "Tetris" sistēmu, kurā ir arī lielāka konkurence. "Tas dotu labumu, nebūtu monopols. Un arī finansiāli tas ir lētāk nekā "APCO 25"".

Raidījums atzīmē, ka "Motorola" konkurents atzinis: "Tetris" sakaru sistēma veiksmīgi tikusi pārbaudīta NATO samita laikā 2006. Pilnīgi visas Eiropas Savienības valstis, izņemot Latviju izvēlējušās sakaru sistēmu - Tetris.

Saeimas deputāts Kārlis Seržants (ZZS) raidījumam šo iepirkumu salīdzinājis ar izgāzušos fotoradaru ieviešanu, bet bijušais Katastrofu un medicīnas centra vadītājs Mārtiņš Šics pieļāvis, ka aiz šī iepirkuma "stāv kāds bizness".

Jau vēstīts, ka pašreizējā IeM radiosakaru sistēma ir izveidota uz "APCO-25" atvērtā standarta platformas un pārklāj aptuveni 93-94% valsts teritorijas, neatkarīgi no publiskajiem sakaru operatoriem nodrošinot operatīvos radiosakarus visiem valsts operatīvajiem dienestiem gan ikdienas funkciju izpildē, gan ārkārtas situācijās, gan arī valstiski svarīgu pasākumu nodrošināšanas laikā. IeM radiosakaru sistēma ir vienīgā valstī, kas nodrošina valsts operatīvo dienestu vadības un sadarbības iespējas minēto pasākumu laikā.

Šā gada sākumā valdība atbalstīja IeM radiosakaru modernizācijas projektu, lemjot, ka tobrīd iztrūkstošais aptuveni pusmiljons latu tiks meklēti 2014.gada budžetā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!