Foto: PantherMedia/Scanpix

Lai izklāstītu savu pozīciju attiecībā uz iespējamiem pārkāpumiem Krievijas telekanālu ziņu pārraidēs demonstrētajos sižetos, Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) 14.martā tikusies ar satelītoperatora "Viasat" vadītāju Baltijas valstīs Raivo Rostu.

NEPLP Latvijā retranslēto Krievijas telekanālu ziņu sižetos saskata iespējamus pārkāpumus, kas ietver gan kara vai militāra konflikta propagandu, gan naida kurināšanu, gan aicinājumu graut valsts teritoriālo vienotību.

NEPLP priekšsēdētājs Ainārs Dimants tikšanās laikā atzinis, ka NEPLP ieskatā kara propaganda un naida kurināšana pārsniedz vārda brīvības robežas un šāda satura pārraidīšanas vai retranslācijas ierobežojumi ir gan Latvijas, gan starptautiskajās tiesībās noteikta norma.

"NEPLP turpina vērtēt Latvijā retranslētu Krievijas telekanālu ziņu sižetus un diskusiju raidījumus, lai pildītu likuma prasības. Mūsu pienākums ir aizsargāt sabiedrību no naida un kara propagandas," uzsver Dimants.

Ņemot vērā, ka NEPLP rīcībā nav instrumentu, kā ierobežot satelītapraidi, NEPLP aicinājusi "Viasat" ņemt vērā arī NEPLP pārbaudēs konstatētos faktus.

Savukārt "Viasat" vadītājs Rosts tikšanās laikā norādīja, ka lēmums par tālāko rīcību tiks pieņemts pēc tam, kad no NEPLP tiks saņemts juridiskais pamatojums.

NEPLP Sabiedriskā konsultatīvā padome (SKP) uzskata, ka virkne Krievijas valsts kontrolētu televīzijas kanālu ilgstoši izplata tendenciozu, apzināti maldinošu un Latvijai naidīgu informāciju, kas vērtējama kā mērķtiecīga informatīva agresija Latvijas informatīvajā telpā.

Tādēļ SKP aicinājusi atbildīgās Latvijas valsts institūcijas neatliekami rīkoties, lai pārtrauktu šādas, Latvijas nacionālajām interesēm neatbilstošas darbības.

SKP arī atbalsta steidzamu papildu finansējuma piešķiršanu 2014. gada sabiedriskā pasūtījuma izpildei sabiedrības saliedētības veicināšanai.

NEPLP jau šā gada 26.februārī lūdza televīzijas un radio regulatoriem Zviedrijā un Lielbritānijā sniegt informāciju par abu minēto valstu jurisdikcijā esošo TV kanālu "Rossija RTR" un "NTV-Mir" ziņu raidījumiem, kas tiek retranslēti Latvijā. Tāpat NEPLP pieprasījusi Latvijā reģistrētajai SIA "Pirmais Baltijas kanāls" ziņu ierakstus no šā gada janvāra un februāra.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!