Nodokļu normatīvajos aktos nav definēti maksājumi un citi labumi, ko ārsti saņem no pacientiem, paziņots Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Komunikācijas daļā.
Turklāt, arī no fiziskajām personām saņemtais dāvinājums nodokļa maksātāja gada apliekamajā ienākumā netiek ietverts un ar nodokli netiek aplikts, noteikts likuma "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN)" 9.panta 1.daļas 9.punktā.

Likuma 7.pants nosaka, ka iedzīvotāja gada ienākums ir visa kalendārā gada laikā iegūto naudas, naturālo vērtību un saņemto pakalpojumu kopums. Savukārt likuma 20.panta 1.daļa paredz: ja saņemto, ar nodokli neapliekamo ienākumu kopējā summa nepārsniedz četrkāršotu taksācijas gadam noteikto neapliekamā minimuma apmēru, tad personai ir tiesības arī neiesniegt gada ienākumu deklarāciju.

Gada ienākumu deklarācija obligāti iesniedzama, ja ir saņemts ar nodokli neapliekams ienākums, kura kopējā summa pārsniedz likumā noteiktu apmēru, kas 2006.gadā bija 1536 lati, bet šogad - 2400 lati. Līdz ar to, no pacienta saņemta pateicība būtu jādeklarē tikai tad, ja pārsniegtu minētās summas.

VID Komunikācijas daļas priekšniece Agnese Grīnberga solījusi noskaidrot, vai līdz šim VID bijuši gadījumi, kad ārsts deklarējis saņemtās pateicības un par tām samaksājis nodokli.

Jau ziņots, ka Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) nolēmis uzsākt pārbaudi, vai Valsts prezidenta amata kandidāts ārsts Valdis Zatlers, saņemot pateicību no pacientiem par sniegtajiem medicīniskajiem pakalpojumiem, nav pārkāpis normatīvajos aktos noteiktos ierobežojumus.

KNAB Sabiedrisko attiecību un izglītošanas nodaļas vadītāja Diāna Kurpniece sacīja, ka pārbaude uzsākta pēc masu medijos publiskotās informācijas par Zatlera teikto, ka viņš šādu pateicību pieņēmis.

Zatlers atzinis, ka pateicības formā ir pieņēmis arī naudu no pacientiem, taču viņš ir gatavs zvērēt, ka nekad nav pieprasījis šādus maksājumus.

KNAB iepriekš pieļāva, ka Zatlers pieņemot šādu pateicību varētu būt rīkojies neētiski, taču, visticamāk, tas nav likumpārkāpums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!