Foto: F64

Valsts ieņēmumu dienests (VID) pagājušajā nedēļā veicis reidus vairākos sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumos Vecrīgā, atklājot vērienīgu krāpšanās shēmu. Visi pārbaudītie uzņēmumi ir saistīti ar vieniem un tiem pašiem īpašniekiem, tāpat identisks ir to krāpšanās veids.

Ēdināšanas uzņēmumi kā darījumu apliecinošus dokumentus čeka vietā izsnieguši pirmčekus, līdz ar to dodot uzņēmumam iespēju slēpt vai samazināt reālo apgrozījumu. Kā informēja VID, pārbaudes turpinās un nodarītais zaudējums vēl tiek aprēķināts.

Tāpat nesen ir beigusies 30 dienu tematiskā pārbaude četros ēdināšanas uzņēmumos, kurus visus vieno viena amatpersona. Trijos no tiem notikusi iejaukšanās kases sistēmu konstrukcijās, kontrollentē, nesaglabājot informācijas par izdrukātajiem pirmčekiem. Arī šajā gadījumā nodarītie zaudējumi vēl tiek aprēķināti.

Portāls "Delfi", atsaucoties uz LTV, jau ziņoja, ka vairākos sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumos Vecrīgā tiek izmantota īpaša sistēma, lai, klientiem to nenojaušot, viņu nauda nonāktu nevis oficiālajā sistēmā, bet gan nodrošinātu uzņēmumu ar nedeklarētu skaidru naudu.

Kā vēstīja LTV, šādu shēmu, iespējams, izmanto vairākos libāņu izcelsmes uzņēmēja Rabiha O Daimes, viņa sievas Svetlanas O Daimes un Raimonda Vasiļjeva restorānos. Runa ir par vismaz pieciem restorāniem Vecrīgā – "Peter's Brew House", "Queen's Pub", "Zvejnieka dēls", "Zilā govs" un "Colonell Brew Pub".

SIA "Baltic Holiday" (pieder restorāni "Queen's Pub" un "Zvejnieka dēls") pārstāve portālam "Delfi" atteicās komentēt informāciju par VID atklāto krāpšanās shēmu.

Savukārt SIA "Līvu terase" (pieder restorāni "Līvu terase" un "Colonel Brew Pub") un SIA "Teatro" (pieder "Peter's Brew House) pārstāvis sākotnēji lūdza portālu "Delfi" viņam pārzvanīt vēlāk, bet pēc tam uz telefona zvaniem vairs neatbildēja.

Šogad tirdzniecības un pakalpojumu uzņēmumos dienests kopumā veicis 431 tematisko pārbaudi, informēja VID.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!