Foto: LETA

Lai muitas kontroles pasākumu īstenošanas procesā nodrošinātu iespēju optimāli iesaistīt muitas kinologus ar darba suņiem, Valsts ieņēmumu dienests (VID) šogad ir uzsācis un nākamajos gados turpinās pakāpenisku novecojušo darba suņu nomaiņu. Patlaban uz Latviju jau atvesti četri jauni darba suņi, informē VID.

Šos suņus VID saskaņā ar publiskā iepirkuma "Darba suņu iegāde" rezultātiem iegādājās Nīderlandē, uzņēmumā "K9 Grip". Jaunie darba suņi tiks apmācīti narkotiku un tabakas izstrādājumu meklēšanā un pēc pamatapmācības kursa beigšanas kinologu vadībā sāks darbu muitas kontroles punktos.

Saskaņā ar līgumu VID Nīderlandes audzētavai samaksājis 3932,50 eiro (ar pievienotās vērtības nodokli) par vienu suni jeb 15 730 eiro par visiem, sacīja VID pārstāve Kristīne Augstkalne-Jaunbērziņa.

2014.gada novembrī VID Muitas pārvaldes amatpersonas - kinoloģijas instruktori - devās uz Nīderlandes pilsētu Eindhovenu, kur veica uzņēmuma piedāvāto suņu testēšanu, pārbaudot to darbspējas dažādās vidēs, vēlmi meklēt un atrast motivācijas priekšmetu, nervu sistēmas stabilitāti un vispārējo veselības stāvokli, fizisko formu, kā arī attieksmi pret cilvēkiem. Testēšanas rezultātā VID muitas kinologi kā atbilstošākos darba suņiem izvirzītajām prasībām izvēlējās trīs beļģu aitu suņus - malinuā - un vienu vācu aitu suni. Iegādāto suņu vecums ir no 11 mēnešiem līdz pusotram gadam.

Lai jaunie suņi varētu sākt darbu muitā, kinologi ar suņiem apgūs pamatapmācības kursu. Trīs darba suņus apmācīs narkotisko vielu meklēšanā, bet vienu - tabakas izstrādājumu meklēšanā. Pēc trīs mēnešus ilgām apmācībām kinologi ar jaunajiem darba suņiem sāks strādāt muitas kontroles punktos Rīgā, Latgalē un Kurzemē.
Patlaban VID muitas struktūrvienībās strādā 36 kinologi ar darba suņiem, kas apmācīti narkotisko vielu, tabakas izstrādājumu, kā arī skaidras naudas meklēšanā.

Pirms desmit gadiem - 2004.gadā - Latvijas muita kā dāvinājumu saņēma septiņus darba suņus. Līdz tam muitas rīcībā bija tikai četri darba suņi. 2006.gadā Šengenas konvencijas finanšu programmas ietvaros VID iegādājās 20 darba suņus.

Turpinot muitas kinoloģijas dienesta attīstīšanu, tika nodrošināta nepieciešamo darba suņu iegāde par valsts budžeta līdzekļiem, kā arī par Eiropas Komisijas (kopā ar iesaistītajām dalībvalstīm) un tabakas ražotāju nolīgumu ietvaros piešķirtajiem finanšu līdzekļiem. Ņemot vērā darba suņu fizioloģisko novecošanu, nākamajos trīs gados nepieciešams veikt 19 darba suņu nomaiņu, lai saglabātu līdzšinējo darba suņu skaitu muitā.

Sadarbojoties ar VID struktūrvienībām un citām valsts tiesībaizsardzības institūcijām, pēdējos gados muitas kinologi ar darba suņiem sasnieguši būtiskus rezultātus. 2014.gada desmit mēnešos muitas kinologi ar darba suņiem 360 gadījumos atklāja muitas noteikumu pārkāpumus, kas ir par 47 pārkāpumu atklāšanas gadījumiem vairāk nekā pagājušā gada attiecīgā periodā.

Šogad 142 gadījumos atklātas un izņemtas narkotiskās vielas, kopumā aptuveni 18 kilogrami (2013.gada desmit mēnešos - aptuveni 7,5 kilogrami), 207 gadījumos ar darba suņu palīdzību atklāti tabakas izstrādājumu nelikumīgas pārvietošanas gadījumi un izņemti 6,2 miljoni cigarešu (2013.gada desmit mēnešos - 1,9 miljoni cigarešu).

Tāpat šogad kinologi ar skaidras naudas meklēšanas suņiem atklājuši astoņus skaidras naudas nedeklarēšanas gadījumus, veicot personu un bagāžas pārbaudi, kā arī, piedaloties citu tiesībaizsardzības iestāžu organizētos kontroles pasākumos, trīs gadījumos atklājuši nelikumīgi iegūtus naudas līdzekļus. Kopumā pasažieru bagāžā tika konstatēti 151 393 eiro skaidrā naudā (2013.gada desmit mēnešos konstatēti nedeklarēti 210 921 eiro).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!