Foto: LETA

Valsts ieņēmumu dienests (VID), kas pirms nepilna gada veica pārbaudes Jaunkalsnavas spirta rūpnīcā uz aizdomu pamata par slepus ražoto alkoholu nelegālajam tirgum, joprojām nespēj pārbaudīt, vai uz ceļa kādā cisternā 10 tonnu vestais spirts patiešām bija ražots Jaunkalsnavā, svētdien vēsta TV3 raidījums "Nekā Personīga" (NP).

Raidījums vēsta, ka VID izmeklētāji joprojām nav spējuši pat atrast laboratoriju, kur varētu pārbaudīt spirta izcelsmi.

Jau vēstīts, ka pagājušā gada novembrī uz jaunās Tīnūžu šosejas Muitas policija aizturēja smago automašīnu, kur tās kravā atradās 10 tonnas nelegālā spirta. Pēc visa spriežot tas bija rūpnieciski ražots, norāda NP.

Raidījums atgādina, ka tajā pat dienā Jaunkalsnavas spirta rūpnīcā VID sāka pārbaudi. Bija aizdomas, ka aizturētā krava nākusi no šīs ražotnes. Inspektori atklāja, ka uzstādītais kontroles skaitītājs nerāda patiesos datus. Daži novērošanas kameru ieraksti bija pazuduši, vairākas dienas kameras bija pagrieztas, lai tajās neredzētu skaitāju. Rūpnīcai licenci apturēja un pēc tam anulēja. Aizstāvībā iesaistījās augstas amatpersonas.

Neoficiāli zināms, ka laikā, kamēr rūpnīcas darbs bija apturēts, Latvijā uz brīdi iestājies nelegālā alkohola deficīts, informē NP.

10. maijā Jaunkalsnavas spirta rūpnīcai licenci atjaunoja. Tomēr firma "Biodegviela", kam rūpnīca pieder, pasludinājusi ārpustiesas tiesiskās aizsardzības procesu, jo ražotne joprojām nav samaksājusi zemniekiem par graudiem vairāk nekā miljonu eiro. Uzņēmuma valdes loceklis Aleksejs Aleksējevs VID izmeklēšanu un licences atņemšanu sauc par uzbrukumu godīgi strādājošai ražotnei. Viņiem ar uz šosejas aizturēto spirtu neesot nekādas saistītbas.

Savukārt kā skaidro VID – pārbaudes esot ļoti dārgas un tās varot veikt tikai dažās vietās Eiropā.

Kādi ir panākumi Kalsnavas spirta rūpnīcas lietas izmeklēšanā, VID raidījumam nestāsta. Viss esot procesā. Procesā esot arī pirms 10 mēnešiem uz ceļa aizturētās nezināmās izcelsmes spirta kravas pārbaude. Muitas pārvalde joprojām meklējot laboratoriju, kur būtu iespējams nosūtīt spirta paraugus un pārliecināties, vai tie nākuši, piemēram, no Kalsnavas spirta rūpnīcas. Latvijā šādas pārbaudes veikt nevarot, jo tādas aparatūras nevienā laboratorijā neesot. Process esot dārgs un sarežģīts.

"Mums Latvijā nav nevienas laboratorijas, kur varētu identificēt un dot atzinumu par to, ka izņemtais spirta paraugs ir identisks tam, ko ražo kāda no legālajām ražotnēm. Līdz ar to esam spiesti vērsties pie citu ES valstīm un lūgt viņu palīdzību šādas ekspertīzes veikšanā. Un tas protams, ka aizņem ļoti ilgu laiku," raidījumam norāda VID Muitas policijas pārvaldes direktora vietnieks Mārtiņš Kalniņš. Viņš raidījumam norādījis, ka VID vērsies vismaz piecās valstīs, lai lūgtu palīdzību ekspertīžu veikšanā.

VID raidījumam apgalvo, ka esot prasījuši arī laboratorijām Latvijā un saņēmuši atbildi, ka "to izmantotās metodes un iekārtas neesot efektīvas tīra spirta izpētei". Raidījums "Nekā Personīga" vērsās divās no tām – Latvijas organiskās sintēzes institūtā un "BIOR". Abās apliecināja, ka ne VID, ne policija pēdējā gada laikā viņiem nav lūguši salīdzināt nelegālā spirta paraugus ar paraugiem, kas izņemti kādā no legālajām ražotnēm.

"Ja viņi būtu vērsušies, mēs nebūtu atteikuši," raidījumam atzīst Latvijas organiskās sintēzes institūta Zinātniskās padomes priekšsēdētājs Ivars Kalviņš. Viņš norādīja, ka Latvijā var noteikt spirta analīzes gan uz spirta kvalitāti, gan uz piemaisījumu spektru. "Pēc tā varētu principā identificēt vai konkrētais paraugs ir identisks ar kādu citu paraugu, kas nācis no šīs rūpnīcas, to var izdarīt un tur nav nekādu problēmu. Visas nepieciešamās iekārtas mums šim nolūkam ir," raidījumam apgalvo Kalviņš.

Tomēr ar iekārtu vien nepietiek. Lai šādas pārbaudes kalpotu par pierādījumu tiesā, tās jāveic īpaši akreditētās laboratorijās. Latvijā patiešām tādu nav, pārliecinājies NP. Bet ar mūsu institūtos esošo aparatūru izmeklētāji varētu pārliecināties vai viņu aizdomas ir patiesas, norāda raidījums.

Institūtā BIOR apliecina, ka zinātniekiem ir ļoti plaša un laba sadarbība ar kolēģiem ārvalstīs. Ja policija vai arī VID viņiem būtu lūgusi palīdzību, nebūtu nekādu problēmu ātri atrast laboratoriju, kur nepieciešāmās pārbaudes veikt un paraugus nogādātu jebkurā vietā Eiropā ar kurjerpastu dažu dienu laikā.

Finanšu ministre par dienesta lēno darbu esot pārsteigta. Tāpat viņa raidījumam solījusi, ka painteresēsies VID par konkrēto Kalsnavas spirta rūpnīcas gadījumu.

TV3 aptaujāto ķīmijas ekspertu teiktais ļauj secināt, ka te vairāk jārunā nevis par VID nevarēšanu, bet nevēlēšanos rīkoties ātri un izlēmīgi, norāda "Nekā Personīga" .
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!