Foto: F64

Ņemot vērā Baltkrievijā ražoto nelegālo cigarešu plūsmas intensitāti, Valsts ieņēmumu dienests (VID) izteicis atbalstu Lietuvas muitai, kas nolēmusi pastiprināt kontroli uz valsts robežas ar Latviju un Poliju, portālam "Delfi" pavēstīja VID Sabiedrisko attiecību daļas galvenā speciāliste Kristīne Augstkalne-Jaunbērziņa.

Viņa norāda, ka Baltkrievijas nelegālās cigaretes pēdējo gadu laikā kļuvušas par visas Eiropas Savienības (ES) problēmu, piebilstot, ka saskaņā ar "Nilsen Company" veikto analītisko pārskatu par cigarešu apriti Latvijā, pēdējos divus gadus 69% no kopējā nelegālo cigarešu patēriņa veido tieši Baltkrievijas cigaretes.

Jau vēstīts, ka piektdien Lietuvas muitas departaments paziņojis, ka pastiprina kontroli uz valsts robežas ar Latviju saistībā ar pieaugošo kontrabandas cigarešu plūsmu.

Kā norāda Augstkalne-Jaunbērziņa, VID jau savlaicīgi esot reaģējis uz šo tendenci, un Latvija jau pirms vairākiem gadiem pastiprinājusi kontroles pasākumus uz Latvijas-Baltkrievijas robežas. KPMG „Project Sun" atzinums atklāj, ka Latvija ierindojusies to piecu valstu  starpā, kurās pēdējo astoņpadsmit mēnešu laikā vērojama stabila nelikumīgā cigarešu patēriņa samazināšanās (par 1,8%), informēja Augstkalne-Jaunbērziņa.

Iepriekš KPMG pētījumā secināts - laika posmā no 2009. līdz 2013.gadam pieaugusi nelegālo Baltkrievijas izcelsmes cigarešu invāzija, tās uzietas jau 11 valstīs. Izplatība tik plašā Eiropas reģionā norādot, ka šādu mērogu vairs nevar vērtēt kā atsevišķu valstu problēmu, pavēstīja VID pārstāve.

VID atzīmējis, ka starp Latvijas un Lietuvas tiesībaizsardzības iestādēm un muitas dienestiem ir ilgstoši laba sadarbība gan ikdienas informācijas apmaiņas jomā, gan veicot  atsevišķus kontroles pasākumus un izmeklēšanu krimināllietās. Tajā skaitā, ir izstrādāts „Baltijas valstu muitas dienestu savstarpējās sadarbības plāns 2014.-2016.gadam", kā ietvaros tiek plānoti kontroles pasākumi un  kopīgas operācijas.

Saskaņā ar VID sniegto informāciju, uz Latvijas robežas 2014.gadā izņemti 73 miljoni cigarešu. Liela daļa no šīm cigaretēm ir ar Baltkrievijas akcīzes markām. Tās mēģināts Latvijā ievest gan pa dzelzceļu, gan ar kravas automašīnām un vieglo autotransportu, gan pār „ zaļo robežu", gan ar plostiem pāri Daugavu, norāda VID.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!