Rotācijas kartībā citos amatos tiks pārceltas kopumā 39 Valsts ieņēmumu dienesta (VID) amatpersonas, tostarp 22 dažāda līmeņa vadītāji, otrdien preses brīfingā par veiktajiem pasākumiem VID darbības efektivitātes uzlabošanai un korupcijas risku mazināšanai paziņoja VID ģenerāldirektore Ināra Pētersone.

18 no vadītājiem tiek pārcelti uz citiem amatiem pašā VID, bet četri vadītāji tiks pārcelti darbā uz citām iestādēm.

Kā preses brīfingā sacīja Pētersone, viņas līdzšinējais vietnieks noziedzības apkarošanas jomā Kaspars Čerņeckis tiks pārcelts VID Nodokļu parādu piedziņas pārvaldes direktora amatā, jo šai nodaļā nepieciešamas pārmaiņas.

Viņa papildināja, ka patlaban ģenerāldirektora vietnieka noziedzības apkarošanas jomā amats ir vakants. Tāpat joprojām vakants ir VID Muitas pārvaldes direktora amats, ko iepriekš ieņēma Tālis Kravalis. Viņu marta sākumā Pētersone atbrīvoja no amata. Viņš šo lēmumu ir apstrīdējis.

Savukārt Finanšu policijas pārvaldes un Muitas policijas pārvaldes direktori pēc rotācijas samainīti amatiem, proti, Kaspars Podiņš turpmāk vadīs Muitas policijas pārvadi, bet Edijs Ceipe Finanšu policijas pārvaldi. Amatiem samainīti arī abu direktoru vietnieki, kas nozīmē, ka arī turpmāk Podiņa vietnieka amatu ieņems Dairis Aniņš, bet Ceipes vietnieks būs Jānis Boroviks.

Tāpat Pētersone norādīja, ka ir sagatavoti un iesniegti priekšlikumi grozījumiem normatīvajos aktos par VID Finanšu policijas un Muitas policijas apvienošanu.

VID ģenerāldirektore informēja, ka līdzšinējais Nodokļu parādu piedziņas pārvaldes direktors Marjans Burijs pārcelts Nodrošinājuma pārvaldes Informācijas koordinācijas un analīzes daļas vadītāja amatā.

Viņa arī pastāstīja, ka rotācijas kārtībā amatu mainījušajiem darbiniekiem atalgojums netiek samazināts, bet, ja darbinieks amatā paaugstināts, tad arī atalgojums palielināts atbilstoši ieņemamajam amatam.

Pētersone arī norādīja, ka līdzšinējā Informātikas pārvaldes direktore Vita Narnicka turpmāk būs arī ģenerāldirektores vietnieka pienākumu izpildītāja, saglabājot Informātikas pārvaldes direktores amatu.

Nodokļu kontroles pārvaldes direktores amatā pārcelta pašreiz Muitas pārvaldes direktora vietnieces amatā esošā Sandra Kārkliņa-Ādmine. Savukārt par viņas vietniecēm ieceltas Inese Bindemane un Dagmāra Strēle.

Abi līdzšinējie Nodokļu kontroles pārvaldes direktora vietnieki rotācijas kārtībā pārcelti citos amatos – Nodokļu pārvaldes direktora vietnieces amatā pārcelta Ilze Borance, bet Muitas pārvaldes direktora vietnieka amatu turpmāk ieņems Raimnods Zukuls.

Savukārt līdzšinējā Nodokļu kontroles pārvaldes direktore Iveta Buškevica pēc pārcelšanas būs Juridiskās un pirmstiesas strīdu izskatīšanas pārvaldes direktora vietniece.

No pārējiem 17 nodarbinātajiem 14 cilvēki tiks pārcelti citos amatos VID, bet trīs – darbā ārpus VID.

Kā informēja tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs, Tieslietu ministrija pieņems darbā piecus līdzšinējos Finanšu policijas darbiniekus, kuri pievienosies Ieslodzījumu vietu pārvaldes Tiesvedības daļai un Tiesiskā regulējuma daļai.

Savukārt darbam Iekšlietu ministrijas struktūrās tiks pārcelts viens līdzšinējais VID darbinieks – Iekšējās audita daļas vadītājs Jānis Kalugins. Viņa līdzšinējais amats paliek vakants.

''Tas ir tikai pirmais solis, būs arī turpinājums,'' brīfingā pauda finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola, piebilstot, ka mērķis VID strukturālajām izmaiņām ir kopīgi izveidot spēcīgu VID: ''asu, spodru, spēcīgu instrumentu valsts rokās.''

Savukārt Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS) pauda pārliecību, ka izmaiņām ''ir jādod rezultāti'' ēnu ekonomikas apkarošanas jomā jau šogad.

Amatpersonas jau iepriekš uzsvērušas – šīs rotācijas gadījumā nav runa par negodprātīgo darbinieku rotāciju, jo šīm personām pēc negodprātīgās rīcības veikšanas apstiprināšanās plānots piemērot atbilstošu sodu. Rotācija tiks veikta, lai atbilstoši Eiropas praksei mainītu darbvietu tiem cilvēkiem, kas strādā vienā vietā. Šādas rīcības mērķis cita starpā ir mazināt korupcijas risku.

Jau vēstīts, ka finanšu ministre Reizniece-Ozola iepriekš uzdeva VID ģenerāldirektorei Inārai Pētersonei līdz 1. maijam nodrošināt, lai tie darbinieki, uz kuriem kritusi nopietna aizdomu ēna par iespējamu negodprātību, vairs nestrādātu VID struktūrās.

Ministre iepriekš arī uzdeva veikt visu svarīgāko VID struktūrvienību vadītāju un viņu vietnieku rotāciju. Turpmāk šāds rotācijas mehānisms VID struktūrās būs regulārs, un ik pa pieciem gadiem būs jānodrošina vadītāju rotācija.

Rotācijā būs iesaistīti vairāk nekā 20 VID struktūrvienību vadītāju un vietnieku, kā arī citu darbinieku.

VID ģenerāldirektores vietnieks Aigars Undzēns jau izraudzīts par piemērotāko kandidātu vakantajam Valsts reģionālās attīstības aģentūras direktora amatam.

Latvijas Televīzijas raidījums "Panorāma", atsaucoties uz tā rīcībā esošo informāciju, pirmdien vēstīja, ka VID Finanšu policijas pārvaldi un Muitas policijas pārvaldi nolemts apvienot vienā struktūrvienībā – Nodokļu policijas pārvaldē.

Iepriekš plašas izmaiņas VID struktūrvienību vadībā notika 2010. un 2011. gadā, kad no amata tika atbrīvots dienesta ģenerāldirektors Dzintars Jakāns, kā arī uz darbu Finanšu ministrijā tika aizrotēts viņa vietnieks Vladimirs Vaškevičs. 2011. gadā Vaškevičs tika apcietināts par kukuļdošanu lielā apmērā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!