Valsts ieņēmumu dienests (VID) uzskata, ka jaunievēlētajam Valsts prezidentam – Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcas galvenajam ārstam Valdim Zatleram no pacientiem saņemtā "aplokšņu nauda" ir jādeklarē un par to jāsamaksā nodokļi. VID aicina Zatleru iesniegt ienākumu deklarāciju par pēdējo trīs gadu ienākumiem.
VID Komunikācijas daļas pārstāve Agnese Grīnberga portālam "Delfi" sacīja, ka VID šādus ienākumus uzskata par ar nodokli apliekamajiem ienākumiem, tāpēc aicina Zatleru iesniegt ienākumu deklarācijas par pēdējiem trim gadiem. Likums liedz iespēju VID pieprasīt šādu deklarāciju par ilgāku laika posmu.

Grīnberga skaidroja, ka pēc deklarācijas saņemšanas VID aprēķinās valstij nomaksājamo nodokļu summu. "Mēs aicinām Zatlera kungu pašu aprēķināt, cik aptuveni gada laikā viņš saņēmis papildus ienākumus un norādīt tos deklarācijā. Mēs savu iespēju robežās mēģināsim pārliecināties par to atbilstību,"sacīja Grīnberga.

Viņa arī atzina, ka pēc deklarācijas saņemšanas VID varētu izvērtēt iespēju Zatleram piemērot administratīvo pārkāpumu sodu par šādas deklarācijas savlaicīgu neiesniegšanu. Likums par to paredz naudas sodu no 200 līdz 500 latiem, turklāt Zatleram vēl būs jāatmaksā papildus aprēķinātie nodokļi, kā arī nokavējuma nauda.

Zatlers portālam "Delfi" iepriekš atzina, ka ir ņēmis papildus atlīdzību par savu mediķa darbu, taču nevēlējās komentēt, cik liela tā bijusi, jo to nesot skaitījis.

Tā kā viņš neesot fiksējis saņemtās summas, tad arī nevarot nomaksāt nodokļus valstij vai to deklarēt, iepriekš skaidroja Zatlers. Jaunievēlētais Valsts prezidents ceturtdien žurnālistiem sacīja, ka jau pirmdien došoties uz Valsts ieņēmumu dienestu, lai noskaidrotu situāciju un uzzinātu, kas viņam jādara, lai sakārtotu finansiālās attiecības ar valsti, kā uz to uzstāja premjers Aigars Kalvītis.

Zatlers iepriekš uzsvēra, ka nav pārkāpis likumu, pieņemot papildus atlīdzību par savu darbu."Cilvēki izsaka savu pateicību. Gribam mēs vai negribam – tā eksistē, ne tikai pie mums, bet arī daudzās citās valstīs, tostarp pat Zviedrijā. Tās zināmā veidā ir pacienta un ārsta intīmās attiecības," sacīja Zatlers, norādot, ka "sabiedrība patlaban cieš no tā", ka ap šo jautājumu ir radīta problēma. Pēc Zatlera domām, šie jautājumi pēc iespējas ātrāk ir jāatrisina.

Zatlers ceturtdien ievēlēts par nākamo Valsts prezidentu. Savus pienākumus viņš sāks pildīt pēc 7.jūlija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!