Foto: stock.xchng
Pēdējos gados, pieaugot velosipēdu skaitam, pieaug arī to zādzību skaits ne tikai no velo novietnēm un ielām, bet arī mājokļiem un pagrabiem. Vidējā atlīdzība par nozagtu velosipēdu ir 300-400 lati, liecina apdrošināšanas kompānijas "If Apdrošināšana" Atlīdzību nodaļas apkopotā informācija par 2013.gadā pieteiktajām atlīdzībām.

Velosipēdiem zagļu acīs ir tikpat liela vērtība kā datoram, televizoram vai mājas kinozālei, jo arī velosipēdu ir iespējams ātri realizēt, piemēram, nododot lombardā vai "Latgalītei" līdzīgās tirgošanās vietās, norāda "If Apdrošināšana".

"Iedzīvotāju pieteikto atlīdzību dati liecina, ka gandrīz visos gadījumos, kad mājokļa īpašniekiem ir piederējis velosipēds, tas ir ticis nozagts kopā ar citiem iedzīves priekšmetiem. Kopumā 20% no visiem iedzīves zādzību gadījumiem to īpašniekiem ticis nozagts arī velosipēds," informē "If Apdrošināšanas" Privātpersonu īpašuma produkta vadītājs Endijs Melecis.

Velosipēdi tiek zagti gan no pagrabiem, gan dzīvokļiem, gan velo novietnēm. "Nesen saņēmām klienta iesniegumu par no pagraba nozagtu velosipēdu, kā arī velo ekipējumu, ieskaitot riteņa saslēgšanas mehānismu. Savukārt kādam citam klientam līdz ar pamatīgi izzagtu dzīvokļa sadzīves tehniku - portatīvajiem datoriem, televizoru, fotoaparātu, mājas kinozāli, DVD atskaņotāju - tika nozagts arī velosipēds. Vēl kādam klientam velosipēds tika nozagts no velo novietnes pie darba, bet kāda ģimene palika bez sava velosipēda, kamēr ciemojās pie ģimenes draugiem kādā Pierīgas ciematu rajonā," informē Melecis.

Velosipēdu īpašniekiem ir ieteicams apsvērt nepieciešamību reģistrēt velosipēdus, jo pat situācijās, ja policijai izdodas atklāt zagtus velosipēdus, tos nav iespējams atdot īpašniekiem, jo nav zināms, kam velosipēds ir piederējis, norāda "If Apdrošināšana". Nozagšanas gadījumā, tā ir iespēja gan policijai, gan apdrošinātājam iesniegt maksimāli precīzu informāciju par velosipēdu.

Tāpat velosipēdu īpašniekiem jāatceras, ka velosipēds ir jāpieslēdz tā, lai būtu saslēgts gan priekšējais ritenis, gan rāmis, jo tādā veidā to nozagt ir grūtāk. Ja tiek pieslēgts tikai priekšējais ritenis, tad atvienot riteni no rāmja iespējams dažu sekunžu laikā un īpašnieks pieslēgtā velosipēda vietā atrod vien pieslēgtu priekšējo riteni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!