Ādažu bāzē pirmdien svinīgi sagaidīti NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupas karavīri, kas no šī brīža oficiāli Latvijā sāk savu darbību. Portāls "Delfi" piedāvāja video tiešraidi no svinīgās sagaidīšanas ceremonijas.

Karavīrus uzrunās Valsts prezidents Raimonds Vējonis, NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs, Latvijas aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis (ZZS) un Kanādas aizsardzības ministrs Hardžits Sadžans. Tāpat sagaidīšanas ceremonijā piedalīsies arī Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandieris Leonīds Kalniņš un citas augsta līmeņa Latvijas amatpersonas un diplomātiskā korpusa pārstāvji.

NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupas sagaidīšanas ceremonija Ādažu bāzē noslēgs NATO daudznacionālo bataljona līmeņa kaujas grupu izvietošanu Baltijas valstīs un Polijā. NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupu vadīs Kanāda, un to veidos vairāk nekā 1000 karavīru no Albānijas, Itālijas, Kanādas, Polijas, Slovēnijas un Spānijas.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka nepilnos divos gados kopš Krievijas armijas ieiešanas Ukrainā NATO dubultoja Atbildes spēkus (NATO Response Force) un izveidoja Īpaši augstas gatavības spēkus (Very High Readiness Joint Task Force), kuri 48 stundu laikā spēj ierasties jebkurā NATO dalībvalstī.

Pēc tam, kad NATO kopumā apliecināja savu spēju aizsargāties, pērn Varšavas samitā iezīmējās jauns uzdevums – audzējot aizsardzības budžetus, palielināt arī katras atsevišķas dalībvalsts militāro kapacitāti. Savukārt par svarīgākajiem punktiem samitā kļuva četru bataljonu izvietošana un ievērojami infrastruktūras uzlabojumi Baltijas reģionā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!