Nedēļas nogalē, 17. februārī, Latvijā atkal notikusi starptautiska "Airsofta" militārā spēle, kuras laikā tās dalībnieki izspēlēja uz brāļu Strugacku romānu "Pikniks ceļa malā" un Andreja Tarkovska filmu "Stalkers" balstītu kauju iedomātā paralēlā pasaulē.

Kā portālam "Delfi" skaidroja spēles organizatori no "Latvijas Airsofta asociācijas", tad tajā piedalījās aptuveni 60 dalībnieki no Latvijas, Lietuvas un Igaunijas. Spēle notikusi Rīgā, privātuzņēmuma telpās Lēdurgas ielā.

"Saskaņā ar spēles scenāriju, pēc Černobiļas atomelektrostacijas katastrofas 1986. gadā tajā turpināja darboties vairākas slepenas laboratorijas. 2006. gadā atomelektrostacijā notikusi vēl viena katastrofa, pēc kuras zuda sakari ar vienu no laboratorijām un tajā esošajiem inženieriem. Valsts struktūras vairākas reizes centušās nosūtīt ekspedīcijas uz šo laboratoriju, bet neviens no ekspedīciju dalībniekiem nav atgriezies," spēles norisi raksturo tās organizatori.

Spēles scenārijā paredzēts, ka pēc vairākiem gadiem atomelektrostacijā cenšas iekļūt elitāra algotņu vienība, kas ir informēta, ka objektā uzdarbojas briesmīgi monstri un tur novērotas dažādas anomālijas.

Drošības policija (DP), kas iepriekš solījusi spēļu rīkotājus īpaši pieskatīt, portālam "Delfi" skaidroja, ka tās rīcībā nav informācijas par pasākuma ietvaros esošiem apdraudējumiem valsts drošībai.

"Normatīvie akti šobrīd neparedz militāro simulācijas pasākumu, tajā skaitā tā dēvētā "airsoft", organizatoriem informēt tieši DP par savām iecerēm," skaidro DP preses pārstāvji.

Vienlaikus, kā uzsver DP, tā atbilstoši savai kompetencei pievērš uzmanību arī šāda veida pasākumiem.

Jau vēstīts, ka pērnā gada rudenī saistībā ar Krievijā un Baltkrievijā notiekošajām militārajām mācībām "Zapad-2017" Drošības policija solīja pastiprināti pievērst uzmanību militāro simulācijas spēļu, piemēram, airsofta un lāzertaga, dalībniekiem. Tikmēr šīs nodarbes entuziasti pauda neapmierinātību un neizpratni par šādu tiesībsargājošo iestāžu aktivitāti.

Savukārt pērnā gada decembrī no Latvijas tika izraidīti trīs Krievijas pilsoņi, kuri ieradušies uz Baltijas militāro simulācijas spēļu "Airsoft" turnīru.

Viņus aizturēja robežsardze uzreiz pēc ierašanās Latvijā, jo viņu vārdi bija atrodami tā dēvētajā melnajā sarakstā, kurā iekļautām personām ir liegums ieceļot Latvijā.

Airsofts, kas krievvalodīgajā vidē pazīstams arī kā straikbols, ir aktīva militārās simulācijas spēle, kurā dalībnieki sadalās komandās un izmanto kaujas ieroču kopijas, kā arī citu reālajam līdzīgu un īstu militāro ekipējumu. Airsofta ieroči šauj ar plastmasas lodītēm, par dzinējspēku izmantojot saspiestu gaisu, atsperes vai elektromotoru.

Daudziem hobija spēlētājiem airsofts, līdzīgi kā peintbols (šauj ar krāsas bumbiņām) un lāzertags (šauj ar gaismas staru), ir aktīvs brīvā laika pavadīšanas un izklaides veids. Taču Latvijā darbojas arī pastāvīgas komandas, kas regulāri trenējas un apgūst lauka kaujas iemaņas, komandas sadarbību, komandvadības un operāciju plānošanas prasmes, kas ļauj gūt militāras iemaņas un sasniegt labus rezultātus sacensībās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!