Otrdien iepretim Ministru kabinetam (MK) Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības akadēmijas (RPIVA) topošie deju un ritmikas skolotāji ar dejas performanci protestēja pret akadēmijas likvidēšanu.

Akcijā piedalījās apmēram 50 studenti. Aiz performances dalībniekiem bija nostājušies studenti, turot rokās plakātus ar tādiem uzrakstiem kā "Visdaudzpusīgākie deju pedagogi nāk tikai no RPIVA", "Redziet un dzirdiet", "RPIVA ir un būs" un citiem.

Performances sākumā kāda RPIVA studente paziņoja, ka akadēmija dāvā valdībai Valentīna dienas dāvanu, kurā atrodas nozīmītes ar uzrakstu "Mēs mīlam RPIVA". Performances režisore, RPIVA studente Malvīne Kreņģele, iepriekš norādīja, ka ar dejas performanci vēlas uzrunāt ministrus, kuri kādā no februāra valdības sēdēm "balsos par vai pret mums".

"Dejas un ritmikas pedagogi ir patiesi vīlušies Izglītības un zinātnes ministrijas un ministra lēmumos un komunikācijā ar akadēmiju, kas mums pamatoti liek apšaubīt ministrijā pie varas grožiem esošo kompetenci un objektivitāti augstskolu reformu jautājumos," skaidroja Kreņģele. "Tā vien šķiet, ka ministrijai daudz vienkāršāk ir likvidēt vienu labu augstskolu, nekā pilnvērtīgi veikt savus darba pienākumus, analizējot programmas, datus, rezultātus, riskus un tādā procedūras kārtībā, kā to nosaka laba pārvaldība, demokrātija un likumība," norādīja RPIVA studente.

Ar dejas preformanci studenti vēlas tikt saredzēti, sadzirdēti un saprasti, uzsvēra RPIVA pārstāve. "Un tā kā ir Valentīndiena, tad mēs sakām: "Redziet un dzirdiet: mēs mīlam RPIVA!""

Protestu rīko RPIVA studentu parlaments, tas ilgs līdz 12.30. Plānots, ka protestā piedalīsies aptuveni 40 augstskolas studentu.

Kā ziņots, Izglītības un zinātnes ministrija ir nolēmusi ar 2017. gada augustu reorganizēt RPIVA, to pievienojot Latvijas Universitātei (LU). Kā apstiprināja ministrijā, tas nepieciešams, lai veiktu resursu koncentrāciju un panāktu iespējami efektīvu valsts budžeta līdzekļu izmantošanu.

Izglītības un zinātnes ministrija solīja, ka visas astoņas RPIVA reģionālās filiāles tiks saglabātas un visi pasniedzēji pāries uz darbu LU.

Izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis (V) norādīja, ka tad, kad aptuveni 2019. gadā sāksies studiju programmu konsolidācija, konkursos uz pasniedzēju amata vietām varēs piedalīties kā LU, tā arī pašreizējie RPIVA mācībspēki, tātad būs "veselīga un draudzīga konkurence".

Šis ir otrais RPIVA protests pret akadēmijas likvidēšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!