Partija "KPV LV" pēc tās līdzpriekšsēdētāju – Artusa Kaimiņa, Ata Zakatistova – un uzņēmēja Viestura Tamuža aizturēšanas pirmdien sasauca preses konferenci. Portāls "Delfi" piedāvāja video tiešraidi no notikuma vietas.

Preses konference sekoja pēc tās līderu aizturēšanas. Tajā piedalījās arī politiskā premjera amata kandidāts Aldis Gobzems.

Ziņots, ka kriminālprocesā par iespējamu nelikumīgu partijas "KPV LV" finansēšanu tika aizturēti Kaimiņš, Zakatistovs un Tamužs, kā arī veiktas kratīšanas viņu īpašumos.

Kā norāda KNAB, personām piemērots aizdomās turēto statuss.

Kā iepriekš paziņojumā presei, neminot konkrētus uzvārdus, norādīja KNAB, biroja izmeklētā kriminālprocesa ietvaros 20. jūnijā Saeima atbalstīja KNAB lūgumu un deva atļauju veikt kriminālprocesuālās darbības attiecībā pret Saeimas deputātu.

Minētais kriminālprocess uzsākts 2017. gada 5. jūnijā par iespējamām pretlikumīgām darbībām, par kurām paredzēta kriminālatbildība pēc Krimināllikuma 288.2 panta 1. daļas par politiskās partijas vai politisko organizāciju apvienības nelikumīgu finansēšanu.

Kriminālprocess sākts arī pēc 288 3 panta par starpniecību politiskās organizācijas vai partiju apvienības nelikumīgā finansēšanā un 288.4 panta 1. daļas par politiskās organizācijas vai politisko organizāciju apvienības nelikumīga finansējuma pieņemšanu un izspiešanu.

Divas personas šajā kriminālprocesā atzītas par aizdomās turētām pēc likuma panta par politiskās partijas nelikumīgu finansēšanu lielā apmērā, kas izdarīta personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās un par svešas mantas vai tiesību uz šādu mantu iegūšanu, ļaunprātīgi izmantojot uzticēšanos vai ar viltu, kas izdarīta personu grupā un lielā apmērā, paredzētā noziedzīgā nodarījuma izdarīšanu.

Viena persona atzīta par aizdomās turēto pēc Krimināllikuma panta par politiskās organizācijas nelikumīga finansējuma pieņemšanu lielā apmērā un par nepatiesu ziņu norādīšanu likumā noteiktajā ienākumu, īpašuma, darījumu vai cita mantiska rakstura deklarācijā, ja nepatiesas ziņas norādītas par mantu vai citiem ienākumiem lielā apmērā paredzētā noziedzīgā nodarījuma izdarīšanu.

Personām piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi.

Kā norādījis KNAB, pirmstiesas izmeklēšanas laikā, veicot kriminālprocesuālās darbības, KNAB ieguva materiālus, kas satur ziņas par iespējamiem noziedzīgiem nodarījumiem pret īpašumu, kuru rezultātā politiskā organizācija saņēma nelikumīgu finansējumu.

Balstoties uz KNAB preses paziņojumā un aģentūras LETA rīcībā esošo informāciju, no kriminālprocesa materiāliem izriet, ka 2016. gada pavasarī Tamužs vienojās ar politiskās organizācijas valdes locekli, ka personu grupā izkrāps finanšu līdzekļus lielā apmērā no kāda uzņēmuma, ko KNAB apzīmējis ar burtu "B", nolūkā tos novirzīt politiskās organizācijas nelikumīgai finansēšanai.

Uzņēmuma padomes priekšsēdētājs paziņojis uzņēmuma "B" valdes priekšsēdētājam, ka vēlas nolīgt kādu personu stratēģisku konsultāciju sniegšanai personīgi viņam kā padomes priekšsēdētājam. 2016. gada 1. jūnijā tika noslēgts līgums starp uzņēmumu "B" un uzņēmumu "Per capita" par konsultāciju sniegšanu. "Firmas.lv" dati liecina, ka "Per capita" pilnībā pieder Zakatistovam.

Analoģisks līgums par konsultāciju pakalpojumu sniegšanu tika noslēgts arī 2016. gada 30. decembrī. Saskaņā ar līgumu, ik mēnesi uzņēmums "B" pārskaitīja naudas līdzekļus 2000 eiro apmērā un pievienotās vērtības nodokli uz "Per capita" bankas kontu.

Tas turpinājās līdz 2017. gada jūnijam, kad plašsaziņas līdzekļos parādījās ziņas par Saeimas deputāta, Zakatistova un Tamuža sarunām.

Sarunās Zakatistovs paziņojis, ka saņem no uzņēmēja 2000 eiro mēnesī. Savukārt uzņēmējs jautājis par viņam iegūstamo nosacīto labumu, vai tā būs nauda, vai vara, vai ekonomikas ministra postenis.

KNAB uzskata, ka minētie finanšu līdzekļi tika novirzīti maksājumu veikšanai, kuru rezultātā, pamatojoties uz noslēgtiem līgumiem, politiskajai organizācijai bija iespējams bez maksas izmantot partijas biroja telpas.

Krāpšanas rezultātā iegūtie finanšu līdzekļi lielā apmērā tika izmantoti "KPV LV" finansēšanai, norādījis KNAB.

Turklāt noskaidrots, ka Saeimas deputāts kārtējā valsts amatpersonas deklarācijā par 2015. gadu norādīja nepatiesas ziņas par ienākumiem lielā apmērā, raksta KNAB.

Ziņots, ka Pagājušā gada maijā internetā tika publicēts video ieraksts, kurā partijas pārstāvji Kaimiņš un Zakatistovs runā par politiskā spēka finansējumu. Jau decembrī "Delfi" ziņoja, ka KNAB sācis kriminālprocesu par, iespējams, Kaimiņa partijas nelikumīgu finansēšanu.

Lai gan Gobzems tai laikā vēl nebija partijā, viņš "Delfi TV ar Jāni Domburu" izteica viedokli par šo jautājumu, proti, šis video ir tikai viens fragments no garākas sarunas un viņam neesot informācijas, ka Zakatistovs vai kāds cits partijas biedrs būtu apzadzis valsti.

Viņš arīdzan aicināja tiesībsargājošās iestādes šo lietu "nemarinēt" un ātri pieņemt lēmumu, lai ir skaidrība. Lai gan Gobzemam ir savs redzējums un aicinājums konkrētajā jautājumā, Kaimiņš apgalvo, ka jau pirms kāda laika saņēmis KNAB vēstuli, kurā teikts, ka iestādei nav "nekādas lietas pret partiju".

Uz jautājumu par to, vai partijai ir "melnā kase", Gobzems sniedza noraidošu atbildi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!