Pagājušajā nedēļā ar Cēsu kauju rekonstrukciju jeb izspēli tika pieminēts būtisks pagrieziena punkts Latvijas vēsturē, kad 1919. gada jūnijā apvienotais latviešu un igauņu karaspēks sakāva vācu landesvēru.

1919. gadā Cēsu kaujās latviešu un igauņu apvienotie spēki sakāva vācu Landesvēru, kas apdraudēja Baltijas valstu pastāvēšanu. Pretī profesionāliem vācu karotājiem stājās pretī arī Cēsu un Valmieras skolēni, kuri parādīja apbrīnojamu drošsirdību.

Jau vairākus gadus 22.jūnijā, pieminot šos notikumus, notiek šo kauju rekonstrukcija, lai saistošā veidā par to stāstītu arī bērniem.

Kā portālam "Delfi" norādīja šī pasākuma iniciators Renārs Sproģis, Cēsu kauju atceres pasākumi ar katru gadu pulcē arvien vairāk un vairāk cilvēku. Šo kauju izspēle, proti, cīņu rekonstrukcija ir šīs dienas galvenais notikums. Šogad pēc mākslinieka Viestura Staņislavska skices darinātās 200 nozīmītes tika dāvinātas pašiem mazākajiem skatītājiem – bērniem, jo tieši viņi ir šī pasākuma galvenā mērķauditorija. Visas nozīmītes arī tika uzdāvinātas, līdz ar to iespējams pieļaut, ka bērnu un skolu jaunatnes apmeklējums bija tīri prāvs.

Tāpat ik gadu 22. jūnijā, pieminot Cēsu kaujas, atceres pasākumi un ziedu nolikšana kritušo karavīru piemiņai notiek ne tikai Cēsīs, bet arī Amatā, Priekuļos un Pārgaujā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!