Foto: Kadrs no video
Mežaparka lielajā estrādē konstatētas problēmas ar ūdens noteci komunikāciju šahtās, informēja XXVI Vispārējo latviešu Dziesmu un XVI deju svētku sabiedrisko attiecību vadītāja Inga Vasiļjeva.

Par šādu situāciju, kad pēc lietus vadi ir zem ūdens, sociālajos tīklos trešdienas rītā informēja žurnālists Arnis Krauze.

Vasiļjeva informēja, ka problēma atklāta trešdien, veicot pēdējos plānotos tehniskā nodrošinājuma darbus. Svētku rīkotāji par radušos situāciju informējuši Rīgas pašvaldības uzņēmumu SIA "Rīgas meži", aicinot tai rast risinājumu.

"Rīgas meži" pārstāvis Edgars Vaikulis portālam "Delfi" pastāstīja, ka uzņēmums ir informēts par vadu atrašanos zem ūdens un tiek veikti nepieciešamie tehniskie pasākumi, lai mazinātu ūdens klātbūtni. "Galvenais, kas ir jāuzsver, veidojot šos padziļinājumus, galvenā funkcija šiem padziļinājumiem ir noslēpt vadus, lai viņi netraucētu. Šie kanāli nav izbūvēti ar nolūku pasargāt no ūdens piekļūšanas nedrošiem, nefunkcionāliem vadiem," pauda Vaikulis.

Viņš norādīja, ka vadiem jebkurā gadījumā ir jābūt drošiem. Āra apstākļos un Latvijas platuma grādos "lietus klātesamība nav izslēdzama". Jābūt drošiem pašiem funkcionālajiem tehniskajiem risinājumiem, kas ir saistīti ar elektrības padevi. Padziļinājumi ir veidoti ar domu, lai vadi netraucētu, nevis pasargātu no ūdens klātbūtnes. "Šāda pastiprināta uzmanība tehniskajiem pasākumiem, kas ir ikdienas darbs, man liekas, vienkārši ir mazliet pat ar tādu negatīvu pieskaņu," pauž Vaikulis.

Šāda situācija izveidojusies, jo būvējot un projektējot estrādi, tā skaidrojis arī pasūtītājs, nav bijis paredzēts, ka video materiālā redzamie kanāli tiek izbūvēti ar funkciju – pasargāt no ūdens. Ja intensīvi lijis lietus, tad nav jābrīnās, ja padziļinājumā ir ūdens.

"Šiem padziļinājumiem ir arī notece, bet, acīmredzot, tā notece nav tik plaša, lai ātri pēc lietus novadītu šādu daudzumu," uzsvēra Vaikulis.

Tagad tiks veikti nepieciešamie darbi, lai šo ūdeni ātrāk aizvadītu. "Vadiem vienalga ir jābūt drošiem, tas ir pats galvenais, nevar būt bojāti vadi, slīkt ūdenī, tā nekur nedrīkstu, organizējot nevienu āra pasākumu, nedrīkstētu būt nedroši kabeļi", akcentēja Vaikulis.

Kā ziņots, kopējās Mežaparka estrādes pārbūves pirmās kārtas izmaksas ir aptuveni 26,74 miljoni eiro ar pievienotās vērtības nodokli.

7. jūnijā objekts tika nodots ekspluatācijā un 18.jūnijā notika tā svinīgā atklāšana. Jau no 20. augusta estrāde atkal tiks slēgta, jo sāksies pašas estrādes demontāža un gatavošanās otrā posma būvniecībai.

Līdz 8. jūlijam Rīgā norisinās XXVI Vispārējie latviešu Dziesmu un XVI Deju svētki, kuros piedalās vairāk nekā 42 000 dalībnieku. Šoreiz svētki notiek Latvijas valsts simtgades zīmē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!