Sestdien Rīgas ielās krāšņā gājienā vienojās geji, lesbietes un transpersonas, kā arī viņu atbalstītāji. Savukārt biedrība "Antiglobālisti" rīkoja savu protesta akciju. Pasākumā piedalījušies apmēram 5000 cilvēku, bet policija par dažādiem pārkāpumiem aizturējusi trīs cilvēkus.

Portāls "Delfi" piedāvā aplūkot video un foto, kā arī teksta tiešraides arhīvu no pasākuma.

Kā norādīts gājiena oficiālajā informācijas vietnē "Pride.lv", gājienam pieteikušās daudzas organizētas grupas. Latvijā lielāka lesbiešu, geju, biseksuāļu, transpersonu un viņu draugu apvienības "Mozaīka" grupa būs izvietojusies gājiena sākumā, taču gājiena dalībnieki var pievienoties arī citām grupām, kuru idejas, saukļi un vērtības tiem ir tuvas, norāda pasākuma organizatori.

"Mozaīka" un "Euro Pride 2015" komanda sadarbojusies ar tiesībsargājošām iestādēm, lai nodrošinātu gājiena norisi bez starpgadījumiem. Organizatori norāda, ka par dalībnieku drošību rūpēsies policijas darbinieki. Sagatvošanās un pasākuma norises darbos iesaistīti arī brīvprātīgie.

Ar gājienu tiks svinētas homoseksuāļu un transpersonu tiesības un brīvības, kā arī aktualizēti cilvēktiesību jautājumi, skaidro "Pride.lv". "Šis būs nozīmīgākais gājiens, kas jebkad noticis Baltijas valstīs. "Euro Pride 2015" gājiens tāpat kā jebkurš cits praida gājiens simbolizē kopienas redzamību un tiesības uz vārda un pulcēšanās brīvību. Tajā pašā laikā "Euro Pride 2015" ir iespēja pievērst uzmanību lesbiešu, geju un transpersonu tiesību problēmām ne tikai Latvijā un Baltijā, bet visā Austrumeiropā un citur pasaulē, kur LGBT tiesības netiek ievērotas un cilvēki — apdraudēti," vēstī "Pride.lv".

Savukārt biedrība "Antiglobālisti" izmantoja iespēju publiski paust savu viedokli par Eiropraidu un uz Merķeļa ielas trotuāra iepretim Latvijas Universitātei rīkoja savu protesta akciju.

"Biedrība šajā laikā neplāno veikt kādas publiskas aktivitātes. Ja kāds to vēlas darīt, tad tās būs šo cilvēku privātas iniciatīvas," teikts paziņojumā medijiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!