SIA "Skonto būve" un Valsts Vides dienesta (VVD) strīdā par Inčukalna gudrona dīķu sanācijas projektu tagad tiek iesaistīti arī apsargi un uzslieta augsta sēta, kas neļauj turpināt darbus piesārņojuma samazināšanā. Un kamēr par "bumbu ar laika degli" dēvētais projekts stāv dīkā, gan VVD, gan "Skonto būve" noskaņoti kategoriski - "tas ir strīds, ko mēs nevaram atrisināt bez tiesas".

VVD iepriekš paziņoja, ka lauž līgumu ar "Skonto būvi", tomēr kompānija nav ņēmusi vērā VVD ziņojumus un tehniku joprojām nav izvedusi no teritorijas. Uzņēmuma jurists Gvido Senkāns gan uzsver, ka VVD tehnika var piekļūt gudrona dīķiem, to saskaņojot ar "Skonto būvi". Viņa ieskatā uzņēmums vēl aizvien ir atbildīgs par būvlaukumu.

Dienesta ģenerāldirektore Inga Koļegova uzskata, ka uzņēmums apzināti kavē sanācijas projektu, jo visu vasaru te nekādi darbi nav notikuši, lai gan vēl daudz kas jāpaveic.

"Apakšuzņēmēji ir prom ar visu savu aprīkojumu un materiāliem, palikuši vien "Skonto Būve" angāri un ar gudronu piesārņoti konteineri. Šodien medijiem par godu, neinformējot VVD, "Skonto Būve" ir atvedusi ģeneratoru un tehniku. Mēs nezinām, cik ilgi šī "izstāde" te stāvēs. Nekāda informācija par šādām darbībām mums nav sniegta. Līgums ir izbeigts, bet "Skonto Būve" liek šķēršļus VVD darbībai, acīmredzot neapzinoties, cik būtiski ir novērst apdraudējumu videi un tikai kavē projekta turpmāko gaitu," skaidroja Koļegova.

Pašlaik VVD uzdevumā objektā inventarizāciju veic "Geo Consultants", lai pārbaudītu uzņēmēja paveiktā darba apjomu. Arī vides dienests gudrona dīķu teritorijā izvietojis apsardzi.

Reaģējot uz VVD rīkoto mediju pasākumu Inčukalnā, "Skonto būve" trešdien izplatīja paziņojumu, kurā vaino VVD valsts līdzekļu izšķērdēšanā, jo dienesta nekompetence un nespēja pieņemt lēmumus esot aizkavējusi darbu īstenošanu līdz rudenim, kad pieaug nokrišņu daudzums un riski tālākam vides piesārņojumam.

Jau vēstīts, ka VVD 28. augustā pārņēma apsardzi Inčukalna gudrona dīķu teritorijā, savukārt SIA "Skonto būve" norādīja, ka notikusi krimināli sodāma rīcība un lūgusi Valsts policiju (VP) par šo faktu sākt kriminālprocesu.

Vēlāk VVD aicināja "Skonto būvi" atsaukt nepatiesi izplatīto informāciju par veidu, kādā VVD pārņēma Dienvidu dīķa apsardzi. Tāpat VVD publiskojis video no objekta pārņemšanas.

VVD līgumu ar "Skonto būvi" pārtrauca šā gada 8. jūlijā, ņemot vērā nesaskaņas par vairākiem līguma punktiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!