Īsi pirms otrdienas pusdienlaika nejaušus garāmgājējus pārsteidza kņada pie Rīgas sociālā aprūpes centra "Gaiļezers". Ugunsdzēsēju, mediķu un policijas automašīnu bākuguņu pavadībā mācībās "Stormex 2016", kurās tika imitēta ēkas sagrūšana, pa aprūpes centra teritoriju rosījās glābēji, novēroja portāls "Delfi".

Piecas Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) ekipāžas ar ieslēgtām bākugunīm un sirēnām "Gaiļezerā" ieradās īsi pēc pulksten 11. Mācībās glābējiem bija jāveic uzdevums – jāevakuē teju 100 aprūpes centra iedzīvotāji, kuri spiesti atstāt centra telpas pēc tur notikuša gāzes sprādziena, kas daļēji ēku sagrāvis.

Civilās aizsardzības mācību "Stormex 2016" ietvaros dažādos scenārijos tiek pārbaudīta glābšanas dienestu modrība, gatavība, spēja sadarboties un reaģēt. Šī gada mācību scenārijs nemazināja iesaistīto glābēju nopietnību – pilnā ekipējumā lavierējot starp žurnālistu uzstādītajām filmēšanas kamerām, viņi izritināja šļūtenes un devās aprūpes centrā evakuēt cilvēkus, novēroja portāls "Delfi".

Trīs nepacietīgi "Gaiļezera" iemītnieki jau pirms ugunsdzēsēju komandas bija paguvuši izkļūt pa evakuācijas izeju un glābēju kņadu vēroja, sēžot uz netālu esošā soliņa, ik pa laikam veltot kādu komentāru VUGD darbinieku veikumam. Citi sociālā aprūpes centra darbinieki rosību vēroja pa ēkas logiem, starta gatavībā doties ārā. Pulksten 11.28, nedaudz vairāk kā 10 minūtes pēc glābēju ierašanās, pa "Gaiļezera" evakuācijas durvīm ugunsdzēsēju pavadībā nesteidzīgi sāka plūst ārā sirmgalvju straume.

Aprūpes centra iemītnieki mācībām bija gatavi – vairums silti saģērbušies, bet trauslākos ar plediem steidza sasegt VUGD darbinieki. Palīgā steidzās arī Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) mediķi, savukārt glābēji sazinājās ar atbildīgajām iestādēm par iespēju "Gaiļezera" iemītniekus izmitināt netālu esošajā skolā. Tas izdevās veiksmīgi, un pēc neilga brīža sirmgalvjiem pakaļ ieradās "Rīgas satiksmes" autobuss.

Portāls "Delfi" novēroja, ka vairums evakuēto iemītnieku bija labā noskaņojumā. "Diez ko tie cilvēki domā, kas te notiek," smejoties draudzenei vaicāja kāda kundze, gaidot savu kārtu kāpt autobusā.

Tomēr bija arī spītnieki. Daži "Gaiļezera" iemītnieki atteica glābēju aicinājumam pamest ēku. Lai stūrgalvjus pārliecinātu, ēkā doties bija spiesti Rīgas Pašvaldības policisti. Savukārt kāds iesirms kungs, kuram it kā palicis slikti ar veselību, sagādāja raizes mediķiem. Vēlāk gan portāls "Delfi" noskaidroja, ka ar kungu viss ir kārtībā un viņš gluži vienkārši pauž savu neapmierinātību, ka mācības un evakuācija tā ievilkusies. Siltumā gražīgo kungu nogādāja vien pēc pulksten 12 – teju stundu pēc evakuācijas sākuma.

Kamēr sazobē cita ar citu iesaistītās puses turpināja mācības, uz Hipokrāta ielas bija izveidojusies ievērojama automašīnu rinda. Sabiedriskajam transportam bija problemātiski apstāties "Gaiļezera" pieturā, jo tur bija nostājusies VUGD ekipāža, lai sūknētu ūdeni. Satiksmes regulēšanā iesaistījās ceļu policisti.

Sākotnējais nemiers parima īsi pirms pulksten 12, kad aprūpes centra iemītnieki bija veiksmīgi evakuēti un gaidīja otro autobusu, kas viņus nogādās uz pagaidu mitekli. VUGD Civilās aizsardzības sistēmas darbības koordinēšanas nodaļas priekšnieks Ivars Nakurts žurnālistiem pastāstīja, ka par spīti iesaistīto pušu informētībai tik un tā bijuši dažādi iepriekš neparedzēti gadījumi. Kopumā Nakurts mācības novērtēja kā veiksmīgas un uzteica Rīgas gatavību izmitināt nelaimē nonākušus cilvēkus.

Mācības "Stormex 2016" notiek no 21. līdz 26. oktobrim. 15 praktiskās nodarbībās piedalās vairāk nekā 50 valsts iestādes, pašvaldības un citas institūcijas. VUGD atgādina, ka mācības operatīvie dienesti uztver kā reālu izsaukumu, tāpēc iedzīvotāji tiek aicināti izturēties ar sapratni un rēķināties ar iespējamiem satiksmes ierobežojumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!