Neskatoties uz to, ka premjers Māris Kučinskis (ZZS) Latvijas Studentu apvienības (LSA) pārstāvjiem solīja, ka budžeta vietu skaits netiks samazināts, pirmdienas rītā studenti rīkoja protesta akciju. Gājienā pa Vecrīgas ielām devās apmēram 2000 studentu.

Studenti pie Saeimas ēkas skandēja, ka augstākajai izglītībai vajadzīga nauda, ka "studentu lieta ir taisna un cieta".

Savukārt deputāte Laimdota Straujuma (V) uzteica studentus par spēju mobilizēties, bet Artuss Kaimiņš sacīja, ka pie visa vainīgi ir oligarhi, ka nedrīkst ticēt medijiem, bet studentiem, ja grib labāku dzīvi, jābalso par viņa partiju.

Protests noritēja bez starpgadījumiem, novēroja "Delfi".

Studenti pirmdienas rītā pulcējās Strēlnieku laukumā un uzsāka gājienu uz Saeimu, kur pirmajā lasījumā tiks pieņemts valsts budžets, kā arī Finanšu ministriju (FM) un Izglītības un zinātnes ministriju (IZM).

Premjera un LSA tikšanās reizē, 26. oktobrī, studenti aicināja Kučinski sasaukt ārkārtas valdības sēdi un neatlikt jautājumu par budžeta vietu skaitu līdz 1. novembrim, bet, kā portālam "Delfi" stāsta studentu pārstāvji, premjers nav atbalstījis ārkārtas valdības sēdes sasaukšanu.

LSA, kuras publiskā pasākuma pieteikumā norādīti 2500 dalībnieki, gājienā aicinājuši piebiedroties arī augstākās izglītības un zinātnes nozarē strādājošos, kā arī tos, kuri atbalsta LSA nostāju, kas paredz: "Augstākajai izglītībai jābūt valsts prioritātei ne vien priekšvēlēšanu lozungos, bet arī brīžos, kad tiek lemts par tālākajiem plāniem."

Tikmēr premjera preses padomnieks Andrejs Vaivars iepriekš portālam "Delfi" skaidroja, ka izdevies rast risinājumu, lai budžetu vietu skaits nebūtu jāsamazina. Viņš arī akcentē, ka, lai gan studentu demonstrācija notiks, tās uzsvars esot augstākās izglītības kvalitātes nodrošinājums.

Ziņots, ka valdība atlika jautājumu par vērienīgo studiju budžeta vietu samazinājumu. Pēc sēdes gan nozares ministrs Kārlis Šadurskis (V), gan premjers sacīja, ka studenti bez budžeta vietām nepalikšot, jo tikšot atrasts risinājums nozares finansējuma pārdalei. Pagaidām gan lēmums par šo jautājumu nav pieņemts, tas gaidāms valdības sēdē nākamnedēļ.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!