Saeimas plenārsēdē ceturtdien vairāki deputāti iekarsa debatēs par rajona (pilsētas) tiesas tiesnešu apstiprināšanu. Debates, kuras aizsāka Valda Kalnozola (ZZS) neizpratne par sieviešu īpatsvaru tiesnešu amatos, beidzās ar savstarpējiem apvainojumiem.

Kalnozols iestājās pret Solvitas Cīrules apstiprināšanu par tiesnesi, jo "pēc būtības neder šis tiesnesis, jo mums jāsakārto ir tiesu sistēma". "Un vēl, ko es vēlētos jautāt: dārgie juristi, kas izskata tiesnešus, kāpēc jūs diskriminējat vīriešus? Kāpēc jūs diskriminējat vīriešus?! Latvijā 20 procentu no tiesnešu kandidātiem ir vīrieši, ko lūdz mums apskatīt šeit. Kāpēc jums nepatīk vīrieši?" jautāja Kalnozols un viņa teikto pavadīja deputāti starpsaucieni un smiekli.

Pēc Kalnozola tribīnē kāpa Solvita Āboltiņa, kura retoriski vaicāja: "Kalnozola kungs, nu kāpēc jums nepatīk sievietes?"

Tāpat viņa retoriski vaicāja deputātam, kur viņš bijis, kad "viss parlaments skatīja likumu "Par tiesu varu", kas ir tieši tas likums, kurš precīzi nosaka dažādus likumus, kurā likumdevējam ir tiesības sabiedrības interesēs tomēr likumu veidot tādu, lai viņš atbilstu sabiedrības interesēm".

"Es kaut kā tos jūsu priekšlikumus tur nesagaidīju. Tā vietā jūs kārtējo reizi izmantojat teikt, ka jums nepatīk sievietes. Nu, es, protams, pieņemu šo jūsu nepatiku, bet es tomēr aicinu būt konstruktīvam, vēlreiz izlasīt Kārtības rulli, ievērot viņu un diskutēt par jautājumiem pēc būtības," aizrādīja Āboltiņa.

Pēc šīm debatēm Saeima lēma apstiprināt Cīruli amatā, taču debates atsākās jau pie nākamā Saeimas darba kārtības jautājuma – par Aijas Ilsteres apstiprināšanu par rajona (pilsētas) tiesas tiesnesi.

Tribīnē atkal kāpa Kalnozols. Viņš savas uzrunas, kurā pauda bažas par tiesu varu Latvijā, vidū uzsauca: "Un vēlreiz, Solvita Āboltiņa! Kāpēc jums nepatīk vīrieši? Kāpēc jums tā nepatīk, ka tiesnesis ir vīrietis? Kāpēc jūs darāt visu, lai lielākoties visi tiesneši būtu sievietes? Jā!"

Āboltiņa atbildi parādā nepatika. Viņa atkal devās debatēt: "Šoreiz man no šīs tribīnes ir jāatzīstas – man patīk vīrieši!" Deputātes atzīšanās tika uzņemta ar parlamentāriešu aplausiem.

"Bet, kas attiecas uz dzimumu līdztiesību jebkurā no profesijām, tai skaitā vai tas attiecas uz politiķiem, vai tas attiecas uz tiesnešiem, tā ir ļoti nopietna tēma, ar kuru strādā gan parlaments, gan izpildvara," skaidroja deputāte.

"Stāsts par sievietēm un sieviešu diskrimināciju arī Latvijā nav nekāds pārsteigums. Diemžēl arī Latvijā sievietes tiek diskriminētas. Protams, dažādos sieviešu forumos, kuros mēs runājam par sieviešu līdztiesību, mēs labprāt saucam šo skaitli ar tām daudzajām sievietēm uzņēmējām, ar tām sievietēm politikā, kuras diemžēl šobrīd jau ir mazāk daudzskaitlīgas. Mēs norādām arī to, ka Augstākās tiesas tiesneši galvenokārt ir sievietes," norādīja Āboltiņa, aicinot meklēt cēloņus, nevis uzbrukt sievietēm.

"Šis ir jautājumus, par kuru būtu jācīnās politiķim – par dzimumu līdztiesību jebkurā no profesijām, tai skaitā arī par tiesnešiem, nevis uzbrūkot vienam vai otram dzimumam," aicināja deputāte.

Ar šo gan diskusijas nerimās, debatēs iesaistījās Ringolds Balodis (NSL). "Mēs te runājam par kaut kādām dzimuma līdztiesībām un vispār izklausās kā pilnmēness nakts kaut kādas sarunas. Te ir parlaments vai kas?" pikti jautāja Balodis.

Viņš uzsvēra, ka tiesnesim šis ir svarīgākais moments dzīvē. "Viņš kļūst beidzot par parlamenta apstiprinātu tiesnesi. Rezultātā viņš dabū Kalnozola stāstus un Āboltiņas Solvitas stāstus par dzimuma līdztiesību. Man liekas, es murgoju," neizpratnē bija Balodis. Uz šo Kalnozols deputātam atbildēja: "Dārgais draugs, Ringold! Es jums, tev pateiktu – murgs ir tiesās nevis šeit!

Pēdējais pie tribīnes devās Artuss Kaimiņš (KPV LV): "Labrīt visiem! No sākuma man likās, ka pirms kaut kāda pusgada kad tu, Valdi, vienkārši jokojies, saproti? Ka tas tāds joks ir. Bet tagad es domāju, ka varbūt, iespējams, tu esi slims. Pa īstam."

"Brigmaņa kungs, savāciet, lūdzu Valdi Kalnozolu! Atņemiet viņam to kartiņu! Kas te notiek? Baloža kungs pateica visu precīzi. Tas viņam ir svarīgākais lēmums tam tiesnesim. Un kas te notiek? Kādi vīrieši? Kādas sievietes? Valdi, kad tu pēdējo reizi savu sievu siti?" uzsauca Kaimiņš.

Pēc savstarpējiem apvainojumiem Saeima lēma Ilsteri amatā apstiprināt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!