Īpaši spraigas debates ceturtdien pavadīja Veselības aprūpes finansēšanas likumprojekta priekšlikumu izskatīšanu. Tribīnē aizstāvēt frakcijas "Saskaņa" priekšlikumu, kas paredzēja paaugstināt veselības aprūpes darbinieku samaksu, kāpa Artuss Kaimiņš (KPV LV). Taču viņa uzstāšanos iztraucēja parlamentārieša Romualda Ražuka (V) tuvums.

Norādot uz koalīcijas partiju kļūdām, Kaimiņš izstāstīja salīdzinājumu: "Man vakarā ir jābūt Purvciemā no šejienes, no centra. Kā es braukšu uz Purvciemu? Es aizbraukšu uz Ziepniekkalnu, no Ziepniekkalna es paņemšu taksi, aizbraukšu uz lidostu. No lidostas es aizbraukšu ar lidmašīnu uz Berlīni. No Berlīnes es paņemšu citu lidmašīnu, ā, nē, es paņemšu viesnīcu pa nakti, jo es būšu noguris. Pēc tam es braukšu uz Zviedriju. No Zviedrijas atpakaļ es braukšu ar prāmi uz Rīgu un tad es iekāpšu maršrutu taksometrā un braukšu uz Purvciemu. Tas ir veids, kādā veidā, jūs šobrīd mēģināt piešķirt šo te naudu cilvēkiem, profesijas pārstāvjiem Latvijā, kuriem šī nauda ir vitāli nepieciešama šobrīd, tagad. Šobrīd!"

Vēl nepabeidzot savu domu, Kaimiņa runu iztraucēja deputāta Ražuka klātbūtne. "Nu, ko jūs man tik tuvu? Neejiet manā erogēnajā zonā!" uzsauca Kaimiņš. Deputāti šo vēsti uzņēma ar aplausiem. "Nu, paej lūdzu prom!" neilgi pēc tam turpināja Kaimiņš.

Saeimas sēdes vadītājs Gundars Daudze (ZZS) aizrādīja deputātam par Saeimas Kārtības ruļļa pārkāpumu, taču Kaimiņš atsauca: "Aizrādiet! Vēl pasakiet, lai viņš [Ražuks] apsēžas savā vietā!"

Pēc deputāta uzstāšanās "Saskaņas" iesniegtais priekšlikums Saeimas atbalstu neguva.

Vēstīts, ka Saeima ceturtdien otrajā lasījumā atbalstīja Veselības aprūpes finansēšanas likumprojektu, kas paredz reformēt veselības aprūpes finansēšanas sistēmu un ieviest valsts obligāto veselības apdrošināšanu.

Kā portālu "Delfi" informēja Saeimas Preses dienestā, jaunais regulējums paredz valsts apmaksātās medicīniskās palīdzības minimumu, ko saņems visi iedzīvotāji neatkarīgi no iemaksu veikšanas veselības apdrošināšanai. Tajā ietilps neatliekamā medicīniskā palīdzība, dzemdību palīdzība, ģimenes ārsta sniegtie pakalpojumi, kā arī kompensējamās zāles un medicīniskās ierīces.

Tāpat neatkarīgi no apdrošināšanas statusa valsts apmaksās tādu slimību ārstēšanu, kurām ir nozīmīga ietekme uz sabiedrības veselību vai apdraudējumu sabiedrības veselībai, piemēram, psihiskas saslimšanas, tuberkuloze un infekcijas slimības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!