Foto: Publicitātes foto
Valsts vides dienesta (VVD) Jelgavas reģionālā vides pārvalde ierosinājusi administratīvo lietvedību par būtisku vides piesārņošanu pret cūku nobarošanas kompleksa SIA "Uzvara-Strauti" īpašniekiem Bauskas novada Gailīšu pagastā, portālu "Delfi" informē VVD.

Pārbaude cūku nobarošanas kompleksā 27. martā veikta, no kāda Gailīšu pagasta iedzīvotāja saņemot informāciju par meliorācijas sistēmā noplūstošu vircu. Jelgavas reģionālās vides pārvaldes inspektori "Uzvara-Strauti" atklāja, ka no cūku nobarošanas kompleksa jaunās mēslu uzglabāšanas krātuves uz līdzās esošajiem laukiem izliets ievērojams daudzums šķidrmēslu.

Pārmēslošanas dēļ piesārņota meliorācijas sistēma, pa kuru tecēja tīra virca, kas nonāca Žuku strautā. Strauts pēc apmēram 800 metriem ieplūst Mūsas upē, taču Žuku strauta ietecē upē piesārņojums nav konstatēts, skaidro VVD.

Iesaistoties pašvaldībai, meliorācijas caurules aizbloķētas sateces akā un izveidots grunts valnis meliorācijas grāvī. Uz piesārņotā lauka izveidots grāvis, lai savāktu visus šķidros mēslus.

Pēc VVD teiktā, lielā novadītā šķidrmēslu apjoma dēļ radīts nopietns lauka piesārņojums. Pārsniegtas pieļaujamās mēslošanas normas, par ko informēts arī Valsts augu aizsardzības dienests.

Inspektori darbu "Uzvara-Strauti" turpināja arī 28. martā, apsekojot teritoriju un atklājot, ka visas mēslu krātuves piepildītas šķidrajiem kūtsmēsliem. Īpašnieks nav vienojies par mēslu izvešanu vai nodošanu citiem uzņēmumiem, pauž VDD.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!