Valsts vides dienesta (VVD) Ventspils Reģionālās vides pārvaldes (RVP) pārstāvji 31. jūlijā pulksten 17 rīkos tikšanos ar iedzīvotājiem, lai pārrunātu ogļu uzglabāšanas un kuģu iekraušanas darbu radītās problēmas pilsētā, liecina paziņojums VVD mājaslapā.

Paziņojumā tiek skaidrots, ka Ventspils ostā aizvadītajā piektdienā, 20.jūlijā, ienāca sauskravas kuģis "Zagreb", kurā 21. jūlijā AS "Ventspils Tirdzniecības osta" sāka akmeņogļu iekraušanu. "VVD Ventspils RVP veic stingru kuģa iekraušanas uzraudzību, jo jūlijā bija saņemtas iedzīvotāju sūdzības par ogļu putēšanu. Kuģa iekraušanas laikā ogļu putēšana nav novērota," teikts paziņojumā.

Kā ziņots, tuvākajā laikā VVD Ventspils RVP tiks pabeigta dienesta pārbaude, kurā tiks izvērtēta atsevišķu atbildīgo darbinieku pienākumu izpildes kvalitāte un atbilstība prasībām, ņemot vērā tādus meteoroloģiskos apstākļus kā vēja brāzmas, ilgstošo sausumu u.c.

Dienesta pārbaudi uzraudzīs Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM), un pēc tās Ventspils RVP plānotas amatpersonu rotācijas.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards (VL-TB/LNNK) arī izvērtēs iespēju atbalstīt Valsts vides dienesta (VVD) iniciatīvu izveidot reģionāli neatkarīgu mobilo kontroles vienību piesārņojošo darbību uzraudzībai ostu teritorijās.

Kā skaidroja ministra padomniece Santa Vaļuma, neatkarīgā mobilā kontroles vienība būtu atbildīga arī jūras piesārņojuma pārvaldību. Vienības izveide veicinātu VVD inspektoru iespējas īstenot gan plānveida pārbaudes, gan arī pārbaudes pēc nepieciešamības atsevišķos un ārkārtas gadījumos, lai kontrolētu ostu operatoru vidi piesārņojošās darbības, tostarp arī veiktu gaisa piesārņojuma un smaku traucējumu kontroli diennakts darba režīmā.

Jau vēstīts, ka VVD Ventspils RVP devusi "Ventspils Tirdzniecības ostai" papildu rīkojumus ar mērķi nodrošināt, lai tā saimnieciskā darbība neradītu vides piesārņojumu un nepazeminātu apkārtējo iedzīvotāju dzīves kvalitāti. Līdz ar to turpmāk, veicot akmeņogļu grēdu mērījumus, tos vajadzēs dokumentēt. Uzņēmumam tieši pretim ogļu uzglabāšanas vietai jāizvieto viena monitoringa stacija, kā arī jāizveido video novērošanas sistēma ogļu izkraušanai un kuģu iekraušanas kontrolēšanai. Šie uzdevumi uzņēmumam jāizpilda līdz augusta vidum.

Ventspils RVP un "Ventspils Tirdzniecības ostas" pārstāvji iepriekš kopīgi apsekoja uzņēmuma akmeņogļu kraušanas un uzglabāšanas vietas. Ostā bija iespējams pārliecināties, ka teritorijā esošās ogļu grēdas laista divas tehnikas vienības.

Arī "Ventspils Tirdzniecības ostas" pārstāve Inese Ozoliņa pauda, ka tikšanās ar VVD Ventspils RVP pārstāvjiem notika konstruktīvā gaisotnē un tika meklēti risinājumi aktuālo vides problēmu risināšanai.

Saistībā ar ogļu putēšanu "Ventspils Tirdzniecības ostas" akmeņogļu kraušanas un uzglabāšanas vietās vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards (VL-TB/LNNK) 23. jūlijā izsauca Koļegovu no atvaļinājuma.

Pie ministra Gerharda iepriekš vērsās Ventspils pilsētas pašvaldība, norādot, ka VVD darbs un "Ventspils tirdzniecības ostas" darbības ir nepietiekamas, lai novērstu ogļu putēšanu. Dome pieprasa nodrošināt maksimālu sabiedrības informēšanu par pasākumiem ogļu putēšanas ierobežošanai konkrētā uzņēmuma teritorijā, kas vienīgais Ventspilī atklātā veidā pārkrauj akmeņogles.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!