Foto: Reuters/Scanpix
Vidzemes slimnīcas Dzemdību nodaļa atklātā vēstulē pauž pilnu atbalstu un pievienojas Rīgas Dzemdību nama ārstu un vecmāšu aktivitātēm un protestiem, otrdien vēsta "Neatkarīgā Rīta Avīze".

Vēstuli parakstījušie mediķi līdzīgi kā Rīgas Dzemdību nama, Stradiņa slimnīcas, Liepājas reģionālās slimnīcas ārsti un vecmātes norāda, ka dzemdību jomā strādājošo situācija ir pietuvojusies kritiskajai robežai.

"Vidzemes slimnīcas Dzemdību un ginekoloģijas nodaļa apkalpo gan akūtās, gan plānveida pacientes no visa Vidzemes reģiona, tajā skaitā arī augsta riska grūtnieces un priekšlaicīgas dzemdības. Gadā pieņemam virs 1100 dzemdībām, dzemdību skaitam ir tendence pieaugt. Operatīvo dzemdību skaits ir trešā daļa no dzemdībām, un dzemdības bez papildu manipulācijām pērn bija vien desmit procenti no kopējā dzemdību skaita, kas norāda uz nepieciešamību pastiprināti rūpēties par grūtniecēm, dzemdētājām un jaunajām māmiņām," raksta mediķi.

Nodaļas ārsti bez dienas darba stacionārā nodrošina nepārtrauktu neatliekamo palīdzību darbadienās, brīvdienās un svētku dienās, tāpat tiek nodrošināts arī otrs ginekologs mājas dežūrā, kas sniedz palīdzību nepieciešamības gadījumā vakara un nakts laikā, kā arī brīvdienās un svētku dienās. Vidzemes slimnīcā pašlaik dežūras darbu palīdz nodrošināt divi dzemdību un ginekoloģijas rezidenti.

Mediķi arī uzsver, ka ārstu un vidējā personāla slimības gadījumā ir grūti nokomplektēt dežūrgrafiku un nodrošināt nodaļas nepārtrauktu darbību, jo vairākums personāla strādā vairākās darba vietās un nav iespējams neparedzētas situācijas gadījumā pēkšņi mainīt sava darba jau tā intensīvo grafiku.

Jau vēstīts, ka Rīgas dzemdību nama vecmātes un dzemdību speciālisti ir pieprasījuši Veselības ministrijai (VM) un iestādei risināt zemā atalgojuma jautājumu, pretējā gadījumā solot darbu arī pamest.

Dubultot samaksu par stundas darbu prasa arī Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas Dzemdību nodaļā strādājošie, savukārt Liepājas reģionālajā slimnīcā strādājošie VM ir nosūtījuši vēstuli, kurā aicina nodrošināt adekvātu darba samaksu dzemdniecības nozarē strādājošajiem, kā arī risināt problēmu ar jauno speciālistu piesaisti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!