Foto: F64

SIA "Homburg Zolitūde" ceturtdien vienā no tā dēvētajām Zolitūdes traģēdijas civillietām pieteikusi noraidījumu trim Vidzemes apgabaltiesas tiesnešiem, kas lietu izskata apelācijas kārtībā, liecina portāla "Delfi" rīcībā esošā informācija.

Šajā civillietā Rīgas apgabaltiesa kā pirmās instances tiesa apmierināja divu ģimeņu prasību un piedzina par labu katrai no tām 150 000 eiro – 75 000 eiro no atbildētāja "Maxima Latvija" un 75 000 eiro no atbildētāja "Homburg Zolitūde".

"Hombur Zolitūde" pieteikusi noraidījumu tiesnesēm Sandrai Bakmanei, Zaigai Cerai un Edītei Knēgerei, jo "atklājušies apstākļi, kas rada šaubas par minēto tiesnešu objektivitāti," teikts pieteikumā par tiesnešu noraidīšanu. Iesniedzējs papildina, ka "tiek apzināti nepildīti imperatīvo likuma normu noteikumi, procesuālās darbības veicot atbilstoši kādiem citiem apsvērumiem, kas acīmredzami nav likuma apsvērumi un acīmredzot norāda uz minēto tiesnešu neatbilstību likuma "Par tiesu varu" 10. panta 1. daļai.

"Homburg Zolitūde" argumentē, ka noraidījums tiesnešiem ir saistīts ar tiesneses Bakmanes atteikšanos pieņemt "Homburg Zolitūde" iesniegto blakus sūdzību saistībā ar tiesas lēmumu izbeigt tiesvedību daļā pret SIA "Maxima Latvija" un SIA "Tineo".

Uzņēmuma ieskatā tiesa nevar motivēt atteikumu pieņemt blakus sūdzību ar to, ka pārsūdzētais lēmums neskarot "Homburg Zolitūde", jo likumā šāds kritērijs nav paredzēts. Līdz ar to atbildētājs civillietā uzskata, ka tiesnese pieļāvusi tīšu Civilprocesa likuma pārkāpumu, uzsverot, ka likums šādu blakus sūdzības iesniegšanas tiesību ierobežojumu neparedzot. Tāpat "Homburg Zolitūde" norāda, ka tiesneses rīcība "rada pamatu uzskatīt, ka tiesnesei Bakmanei ir jau izveidojies viedoklis lietā, kas savukārt attiecīgi rada pamatotas šaubas par viņas objektivitāti".

Tāpat "Homburg Zolitūde" saskata tīšu likuma pārkāpumu tajā, ka lieta ar blakus sūdzību aizvien nav nosūtīta Augstākās tiesas (AT) Civillietu departamentam. Uzņēmums pieteikumā norāda, ka izbeidzoties pārsūdzēšanas termiņam, tiesnesis nekavējoties nosūta lietu ar blakus sūdzību tiesu instancei, kurai sūdzība adresēta, taču mēneša laikā Vidzemes apgabaltiesa to nav izdarījusi. Pieteikumā teikts, ka "Homburg Zolitūde" pārstāvis noskaidrojis, ka lieta ar blakus sūdzību nav nosūtīta AT, jo AT līdz 27. aprīļa sēdei nespēšot blakus sūdzību izskatīt, un rezultātā sēdi Vidzemes apgabaltiesā nākšoties atcelt.

Līdz ar to atbildētājs secinājis, ka tiesas sastāvs Vidzemes apgabaltiesā pieļāvis tīšu likuma pārkāpumu, jo "pašizdomātu iemeslu dēļ kavējas ar likumā paredzētā pienākuma izpildi".

Jau ziņots, ka 2015. gada izskaņā Rīgas apgabaltiesa vienā no daudzajām tiesā aizsāktajām Zolitūdes traģēdijas civillietām par labu diviem cietušajiem piedzina 300 000 eiro. Tiesa traģēdijā cietušo Edgara Čerņenoka un Valerijas Valentīnas Mizulas prasību apmierināja daļēji – nosprieda, ka "Maxima Latvija" un "Homburg Zolitude" jāmaksā viņiem kopumā 300 000 eiro. Par labu katram no abiem prasītājiem tika piedzīti 75 000 eiro. Prasība pret SIA "Tineo" tika noraidīta. Spriedums tika pārsūdzēts.

Tāpat "Delfi" jau vēstīja, ka "Maxima Latvija" 2016. gadā ar daļu no Zolitūdes traģēdijā cietušajiem panākusi vienošanos, kas attiecas arī uz uzņēmumu "Tineo". Vienošanās paredz, ka katra bojā gājušā ģimene saņems 100 000 eiro.

Janvāra beigās vienošanos ar uzņēmumu "Maxima Latvija" par 100 000 eiro izmaksu bija parakstījuši vismaz 32 Zolitūdes traģēdijā bojā gājušo tuvinieki. Pēc vienošanās parakstīšanas tuvinieku juristi civillietās lūguši izbeigt tiesvedību daļā pret "Maxima Latvija" un "Tineo".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!