Foto: Latvijas armija
Vienas Lielbritānijā iepirktās kāpurķēžu bruņutehnikas CVRT vienības izmaksas ir 871 tūkstotis eiro; summā ietilpst kaujas ieroču un rezerves daļu iegāde, kā arī modernizācija.

Gandrīz pusi summas - 334 tūkstošus eiro - izmaksā vienas CVRT bruņutehnikas vienības pamatmodeļa iegāde pēc kapitālā remonta. Tā ietvaros modeļiem veikta mezglu un agregātu izjaukšana, bojāto un nodilušo detaļu nomaiņa, regulēšanas, stiprināšanas, metināšanas un krāsošanas darbi.

Savukārt 337 tūkstošus eiro izmaksā vienas CVRT bruņumašīnas ugunsvadības un sakaru sistēmas uzstādīšana. Šajā summā iekļautas modernas sakaru ierīces iekšējai un ārējai komunikācijai, un vadībai, kā arī iekārtas attāluma aprēķināšanai un ieroču stabilizēšanai, lai satriektu mērķi. Savukārt kaujas prettanku ieroču iegāde vienai bruņutehnikas vienībai izmaksā 87 tūkstošus eiro. Paredzēts, ka bruņutehnika tiks aprīkota ar ceturtās paaudzes prettanku raķetēm "Spike".

Tehnisko rādītāju un veiktspēju uzlabojumi, piemēram, uzstādīta auksta laika palaišanas ierīce, bruņu un mīnu aizsardzība, vienai kaujas mašīnai izmaksā 62 tūkstošus eiro. Apkopei un remontam paredzētie speciālie instrumenti atsevišķu mezglu un agregātu uzturēšanai, rezerves daļu sākotnējais krājums bojāto un nodilušo apmaiņai izmaksā 41 tūkstoti eiro.

Pirms diviem gadiem - 2014.gadā Latvijas Aizsardzības ministrija (AM) un Lielbritānija noslēdza līgumu par 123 CVRT vienību piegādi līdz 2020.gadam. Noslēgtā līguma summa ir 39,4 miljoni britu mārciņu. Tajā iekļauta bruņumašīnu iegāde, modifikācija un modernizācija. AM skaidroja, ka kopējās bruņutehnikas iegādes un ieviešanas projekta izmaksas sasniedz 249,5 miljonus eiro. Šajā summā ir iekļauti līdzekļi nepieciešamās infrastruktūras izveidei, bruņumašīnu uzturēšanai, personālam un tā apmācībai, kā arī munīcijas iegādei.

Saskaņā ar līgumu Latvija katru gadu saņems ap 30 kaujas mašīnām. Šogad kopumā mūsu valstī tiks izvietotas aptuveni 37 CVRT kaujas mašīnas. Pirmos četrus bruņutransportierus Latvija saņēma pērn lai izmantot ekipāžu apmācībām.

Ādažu militārajā poligonā trešdien kaujas izlūkošanas kāpurķēžu bruņutehnikas modeļiem tika piešķirti latviskie nosaukumi, kas tika izraudzīti AM rīkotajā konkursā skolēniem. Šobrīd Latvija ir saņēmusi trīs bruņutehnikas modeļus - kaujas vadības nodrošināšanas bruņutransportieri "Sultan", kam piešķirts nosaukums "Virsaitis", izlūkošanas kaujas mašīnu "Scimitar", kas saņēma nosaukumu "Zobens", un kaujas elementu piegādei paredzēto bruņutransportieri "Spartan", kam konkursā izvēlēts nosaukums "Pērkons".

Latviskie nosaukumi tiks piešķirti arī pārējiem diviem bruņutehnikas modeļiem, kas tiks piegādāti laikā līdz 2020.gadam: evakuācijas un remonta bruņutransportieris "Samson" saņems nosaukumu "Vairogs", bet medicīnas bruņutransportieris "Samaritan" – nosaukumu "Glābējs".

Ministrija norāda, ka šī kāpurķēžu bruņutehnika ir Latvijas apstākļiem piemērota kaujas tehnika ar augstu mobilitāti. Tehnika var pārvietoties pa visiem Latvijas ceļiem, tiltiem, grāvju pārvadiem, kā arī ārpus ceļu tīkla – visur, kur nav purva. Tehnika ir viegli transportējama gan pa dzelzceļu, gan jūru, gan ar gaisa transportu.

Bruņumašīnas CVRT (Combat Vehicle Reconnaissance (Tracked)) Lielbritānija ir izmantojusi dažādos mūsdienu konfliktos, tostarp Afganistānā un Irākā. CVRT bruņumašīnām ir astoņi pamata modeļi - "Scorpion", "Striker", "Spartan", "Samaritan", "Sultan", "Samson", "Scimitar" un "Sabre" - kas tiek lietoti dažādu kaujas uzdevumu pildīšanai. Bruņumašīnām ir trīs līdz septiņu cilvēku ekipāža, kuras izmērs ir atkarīgs no tās modeļa un gaidāmā kaujas uzdevuma pildīšanas. Lielbritānijā CVRT bruņumašīnu ražošana tika uzsākta 1970.gadā. Latvijai tiek piegādātas modernizētas un uzlabotas kaujas mašīnas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!