Foto: DELFI
Saeimas Juridiskā komisija ceturtdien vienojās par nepieciešamajiem grozījumiem Saeimas kārtības rullī, lai atteiktos no aizklātajiem balsojumiem par amatpersonām, portālu "Delfi" informēja Saeimas preses dienestā. Aizklātos balsojumus plānots saglabāt vienīgi Satversmē noteiktajos gadījumos – balsojot par Valsts prezidenta un Satversmes tiesas tiesnešu amata kandidātiem.

Saskaņā ar komisijas lemto, turpmāk Saeimai atklāti būtu jāievēl Tiesībsargs, Valsts kontrolieris, tiesneši, Satversmes aizsardzības biroja vadītājs, Ģenerālprokurors, Korupcija novēršanas un apkarošanas biroja vadītājs, Centrālās vēlēšanu komisijas vadītājs un citas amatpersonas.

"Gadu laikā Saeimas kārtības rullī attiecībā uz amatpersonu ievēlēšanas procedūru ir izveidojušās zināmas pretrunas. Piemēram, ir grūti pamatot, kādēļ par ģenerālprokurora kandidatūru jābalso ar balsošanas iekārtu, bet par Satversmes aizsardzības biroja direktoru – ar vēlēšanu zīmēm. Šodien [ceturtdien], vienbalsīgi atbalstot priekšlikumu gandrīz pilnībā atteikties no aizklātajiem balsojumiem, komisijas deputāti parādīja politisku vēlmi padarīt amatpersonu ievēlēšanu daudz atklātāku un saprotamāku," sacījusi komisijas priekšsēdētāja Ilma Čepāne (V).

Atbalstot attiekšanos no aizklātajiem balsojumiem, deputāts Ņikita Ņikiforovs (SC) uzsvēra, ka deputātam ir jāspēj saviem vēlētājiem pamatot sava izvēle. Viņš arī aicinājis pēc iespējas izskaust balsojumus ar vēlēšanu zīmēm, kuru organizēšana prasa ļoti daudz laika.

Savukārt deputāts Ingmārs Čaklais (V) pauda viedokli, ka Saeimai pilnībā būtu jāatsakās no aizklātajiem balsojumiem, arī tajos gadījumos, kas paredzēti Satversmē. Pašreizējā situācijā gan grozīt Satversmi acīmredzot nebūs iespējams, taču nākotnē tas būtu jāvērtē.

"Ņemot vērā nepilnības Saeimā iesniegtajos likumprojektos, kas paredz grozīt Saeimas kārtības rulli, komisija sadarbībā ar Saeimas Juridisko biroju nākamnedēļ izstrādās alternatīvu likumprojektu," norādīja Čepāne, skaidrojot, ka komisija meklēs risinājumu arī gadījumiem, kad atklātā balsojumā vienlaikus būs vairāki amata kandidāti. Patlaban Saeimas kārtības rullis šādu situāciju neregulē.

Šo priekšlikumu virzīs izskatīšanai Saeimas plenārsēdē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!