Foto: LETA

Lai samaksātu Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) uzlikto sodu par pārkāpumiem priekšvēlēšanu aģitācijā, partijas "Vienotība" vadība ir vērsusies pie pārkāpumu veicējiem, lūdzot atmaksāt summas no 1000 līdz 18 000 eiro, vēsta Latvijas Televīzija.

Saskaņā ar KNAB lēmumu "Vienotībai" valsts budžetā dažu nedēļu laikā ir jāiemaksā gandrīz 42 000 eiro. Partijai tas sagādās grūtības, jo kase ir gandrīz tukša, tādēļ "Vienotība" lūgusi atļauju naudu atmaksāt pa daļām un vērsusies pie astoņiem partijas biedriem, kuriem bija individuālas, ar partiju nesaskaņotas reklāmas kampaņas, lūdzot atdot naudu.

Partija ir aprēķinājusi, cik katrs no tās biedriem, kurš bija iesaistīts nesaskaņotās kampaņās pirms Saeimas vēlēšanām, tagad ir parādā partijai, lai tā varētu samaksāt korupcijas sodu. Summas svārstās no 1000 līdz 18 000 eiro. Partija sola piedzīt naudu, lai arī lielākā daļa vainīgo nejūtas vainīgi un neko negrasās maksāt.

Vislielākā summa par neatļautu kampaņu tiek prasīta no bēdīgi slavenā deputāta Dzintara Zaķa - 18 000 eiro. Viņš izvairīgi atbildēja uz jautājumiem, vai grasās šādu summu samaksāt partijas kasē.

Vairumam biedru partijai atdodamā summa svārstās no 4000 līdz 6000 eiro. Daži biedri, piemēram, Aldis Adamovičs un Anrijs Matīss, vainīgi nejūtas, tāpēc neko atmaksāt neplāno. Salīdzinoši vismazākā summa - 1500 eiro - būtu jāatdod partijas Rīgas mēra amata kandidātam Vilnim Ķirsim, kurš arī esot vienīgais, kurš naudu plāno atdot.

Partijas priekšsēdētājs Andris Piebalgs ir pārliecināts, ka agrāk vai vēlāk nelikumīgā priekšvēlēšanu kampaņā iztērētā nauda tiks piedzīta, jo pirms vēlēšanām visi kandidāti esot parakstījuši apliecinājumu, ka ir gatavi segt zaudējumus, ja ar savu rīcību būs tādus radījuši. Paši iesaistītie deputāti gan ir pārliecināti, ka juridiski pret viņiem neesot iespējams vērsties.

Jau ziņots, ka "Vienotībai" ir jāmaksā sods un ir atņemts valsts finansējums. KNAB atņēma valsts finansējumu partijai pēc tam, kad spēkā ir stājies tiesas spriedums par partijas vēlēšanu izdevumu pārkāpumiem pirms 12.Saeimas vēlēšanām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!