Foto: DELFI

Partijas "Vienotības" frakcija neatbalsta Valsts kancelejas (VK) sagatavotos grozījumus Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) likumā un aicina likumprojektu tālāk nevirzīt, trešdien žurnālistiem pēc frakcijas sēdes atzina "Vienotības" līdere Solvita Āboltiņa.

Lai arī likumprojektu jau otrdien, 3.martā, bija plānots skatīt valdībā, "Vienotība" lūgusi Ministru prezidenti Laimdotu Straujumu (V) neiekļaut šo jautājumu sēdes darba kārtībā.

"Likumprojekts nerisina tās problēmas, kas saistītas ar KNAB," uzsvēra Āboltiņa. Tāpat tas negarantējot to, ka nākotnē šāds KNAB modelis varētu efektīvi strādāt.

"Drīzāk tas pat sarežģī šīs problēmas, atņemot premjerei dažus instrumentus," viņa skaidroja.

Plānots, ka jautājums par uzlabojumiem KNAB tiks nodots Saeimas pārziņā -  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas Korupcijas novēršanas apakškomisija veidos darba grupu, kas diskutēs par dažādiem KNAB uzraudzības modeļiem.

"Vienotības" vairākums arī paudis viedokli, ka ir jābūt iespējai vērtēt KNAB vadītāju, par kuru publiskajā telpā ir šaubas, izveidojot neatkarīgu komisiju.

Valsts kancelejā portālu "Delfi" informēja, ka tikšanās laikā Valsts kancelejas direktore Elita Dreimane noraidīja deputātu izteiktās bažas par premjera ietekmes mazināšanu uz KNAB darbību, izskaidrojot, ka risinājums paredz tieši pretējo - atbilstoši starptautisko organizāciju vadlīnijām iestādes uzraudzība tiks stiprināta. Turklāt uzraudzība pieaugs nevis vienas politiskas amatpersonas līmenī, bet gan tiks paplašināta un līdzsvarota, galvenokārt, Saeimas līmenī, kura ieceļ KNAB priekšnieku, Ministru kabineta līmenī un ekspertu padomes līmenī.

Dreimane arī aicinājusi nesaistīt likumprojektu ar KNAB personāliju ilgstošajiem strīdiem un iekšējo grupējumu cīņām.

Jau vēstīts, ka VK vadītā ekspertu darba grupa piedāvā vairākas izmaiņas likumā par KNAB.

Par labāko pārraudzības modeli atzīts esošais, kur KNAB ir valdības pārraudzībā, un pārraudzību realizē Ministru prezidents.  Vienlaikus piedāvāts stiprināt KNAB neatkarību, piemēram, pastiprinot Saeimas pilnvaras.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!