Foto: LETA

Partija "Vienotība" neatbalstīs priekšlikumu no Maksātnespējas likuma izņemt dublējošo normu par amatpersonas statusu maksātnespējas procesa administratoriem, sacīja Saeimas priekšsēdētājas biedre un Juridiskās komisijas deputāte Inese Lībiņa-Egnere (V).

Deputāte komentēja, ka tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs (VL-TB/LNNK) "imitē aktīvu darbību un rada kašķi tur, kur tāda nav". "Šis likumprojekts, par ko rīt balsos Saeima, ir partijas "Vienotība" likumprojekts, kas būtībā sastāv no partijas vai Ekonomikas ministrijas priekšlikumiem par tiesiskās aizsardzības procesu (TAP), un tikai ļoti neliela daļa ir Tieslietu ministrijas virzītā uzraudzības kārtība, kam piekritusi "Vienotība"," stāstīja Lībiņa-Egnere.

Viņa uzsvēra, ka balsojums par amatpersonu statusu administratoriem nav šī likumprojekta sāls un partija nav atbalstījusi Gunāra Kūtra (NSL) priekšlikumu. "Arī rīt balsojumā "Vienotība" to neatbalstīs," pauda deputāte. Tāpēc, kā skaidroja Lībiņa-Egnere, viņai nav saprotams, kāpēc publiskajā telpā tiek nomelnota "Vienotība", pieļaujot, ka ministrs, iespējams, nevēlas, lai šis likumprojekts tiktu pieņemts.

Arī Lībiņa-Egnere skaidroja, ka norma par amatpersonas statusu administratoriem ir dublējoša un juridiski priekšlikumam nav nekāda spēka. "Tāpēc es arī norādu, ka tā ir vētra ūdens glāzē. Tā vietā būtu tiešām jāstrādā pie reālas reformas," skaidroja deputāte, uzsverot, ka nav partijai nav nekādu bažu, ka rīt kāda no koalīcijas partijām atbalstītu šādu priekšlikumu.

Trešdienas rītā "Rīta panorāmā" Rasnačs izteicās, ka Maksātnespējas likuma norma, ka maksātnespējas administratoriem ir valsts amatpersonas statuss, ir dublēta arī citā likumā, taču atteikšanās no tās vienā likumā patiesībā būtu signāls, ka arī no otra likuma to ir iespējams izņemt.

Rasnačs secinājis, ka Kūtris atklāti lobē administratoru intereses, bet no valdošās koalīcijas viņš izteica pārmetumus partijai "Vienotība", ka tā joprojām neesot formulējusi savu nostāju šajā jautājumā un sola lēmumu vien šodienas frakcijas sēdē.

29.novembrī Juridiskā komisija otrajā lasījumā atbalstīja grozījumus likumprojektā, kas paredz nākamgad noteikt stingrāku maksātnespējas administratoru darba uzraudzību, kā arī ieviest brīvā tirgus principu tiesiskās aizsardzības procesā. Rīt, 8.decembrī, Saeima balsos par likumprojektu otrajā lasījumā.

Iepriekš saistībā ar šo grozījumu izskatīšanu publiskajā telpā plaši izskanēja Juridiskās komisijas vairākuma atbalstītais priekšlikums no Maksātnespējas likuma izslēgt normu, ka maksātnespējas administratoriem ir valsts amatpersonas statuss.

Saeimas Juridiskajā birojā iepriekš paskaidroja, ka šī ir dublējoša norma un likumā "Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā" attiecīgi tiek saglabāts administratoru amatpersonas statuss. Savukārt minētā priekšlikuma autors Kūtris izteicās, ka "jautājums ir ticis izlemts pēc būtības".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!