Foto: LETA

Finanšu ministrijas (FM) sagatavotie likuma grozījumi, kas paredz atteikties no valsts un pašvaldību kapitālsabiedrību darbinieku atlīdzības uzskaites, negatīvi ietekmēs vienotās atlīdzības sistēmas principus, uzskata partijas "Vienotība" valde.

Politiskais spēks paziņojumā plašsaziņas līdzekļiem uzsver - "aizbildinoties ar administratīvā sloga samazināšanu un informācijas apjoma optimizēšanu, FM iecerējusi 233 institūcijas - valsts un pašvaldību kapitālsabiedrības - atbrīvot no uzdevuma sniegt informāciju par to amatpersonu un darbinieku saņemtajām atlīdzībām".

Saskaņā ar FM sagatavoto grozījumu anotāciju pašlaik informāciju uzskaites sistēmā iesniedz 584 institūcijas.

"Vienotība" norāda, ka vienota valsts tiešās pārvaldes iestāžu amatpersonu atlīdzības datubāze ļauj operatīvi un objektīvi novērtēt finanšu situāciju valsts un pašvaldību kapitālsabiedrībās.

"Atstājot šajā datubāzē informāciju vienīgi par valsts tiešās pārvaldes iestāžu, augstskolu un zinātnisko institūtu amatpersonu (darbinieku) atalgojumiem, bet atsakoties apkopot datus par valsts un pašvaldību kapitālsabiedrībās izmaksātajām atlīdzībām, valstij pieejamā informācija būs nepilnīga un nesniegs objektīvu informāciju par patieso finanšu situāciju valsts un pašvaldību institūcijās," uzskata "Vienotība".

Partija uzsver, ka vienota, atklāta, caurskatāma valsts un pašvaldību iestāžu amatpersonu un darbinieku atlīdzības uzskaites sistēma ir fundamentāla tiesiskas valsts pārvaldes sastāvdaļa.

"Finanšu ministres iecere no šīs sistēmas atteikties nav saprotama, un ilgākā termiņā šādas informācijas trūkums var atstāt graujošu ietekmi uz šobrīd nostiprinātajiem vienotās atlīdzības sistēmas principiem," uzskata "Vienotības" politiķi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!