Foto: LETA

Partija "Vienotība" ceturtdien, 22. februārī, lūgs Saeimu balsot par neuzticības izteikšanu Latvijas Bankas (LB) prezidentam Ilmāram Rimšēvičam un aicinājumu viņam atkāpties no LB prezidenta amata, portālu "Delfi" informēja partijas preses sekretārs Sandris Sabajevs.

"Vienotība" sagatavojusi Saeimas lēmumprojektu par neuzticības izteikšanu Rimšēvičam un aicinājumu viņam atkāpties no amata. Partijas Saeimas frakcijas vadītājs Hosams Abu Meri ieplānojis trešdien, 21. februārī, ar to iepazīstināt frakcijas deputātus. Pēc tam plānots lēmumprojektu iesniegt izskatīšanai Saeimas sēdē ceturtdien, 22. februārī.

"Latvijas Bankas prezidenta Rimšēviča atrašanās amatā pēc Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) uzsāktā kriminālprocesa par kukuļa pieprasīšanu un pieņemšanu lielā apmērā var diskreditēt turpmākos LB lēmumus un radīt šaubas par LB kā institūcijas rīcībspēju. Ņemot vērā, ka šobrīd nav citu juridisku līdzekļu, kā atbrīvot no amata LB prezidentu, pret kuru ir sākts kriminālprocess, aicināsim Saeimu lemt par neuzticības izteikšanu Ilmāram Rimšēvičam un aicinājumu atkāpties no amata," uzsvēris Abu Meri.

Vaicāts, vai šādam lēmumprojektam ir kādas juridiskas sekas, partijas runasvīrs portālam "Delfi" atzina, ka šo varētu uzskatīt par vienu no risinājumiem esošajā situācijā, aicinot Rimšēviču respektēt Saeimas lēmumu un gadījumā, ja Saeima lemj izteikt neuzticību Latvijas Bankas prezidentam, viņam no amata atkāpties. Sabajevs skaidroja, ka lēmumprojekts ir politisks lēmums, kas būtu spēcīgs signāls Rimšēvičam izvērtēt atrašanos amatā.

"Delfi" jau ziņoja, ka piektdien, 16. februārī, tika veiktas kratīšanas Rimšēviča īpašumos un viņa darbavietā centrālajā bankā. Tāpat tika aizturēts uzņēmējs Māris Martinsons.

Sestdien pats Rimšēvičs ieradās KNAB, bet naktī uz svētdienu, pēc astoņu stundu pavadīšanas KNAB, viņu aizveda likumsargu auto.

LIkumsargi pirmdienas, 19. februāra, vakarā atbrīvoja brīvdienās aizturēto Rimšēviču. Pirms došanās prom no KNAB Rimševičs pienāca pie medijiem un atvainojās, ka licis tik ilgi gaidīt. Viņš noraidīja visas apsūdzības.

KNAB vadītājs Jēkabs Straume pirmdien žurnālistiem apliecināja, ka KNAB neprasīs apcietināt Rimšēviču, bet gan ir piemērojis drošības naudu. Kā sacīja Rimšēviča advokāts Saulvedis Vārpiņš, KNAB Rimšēvičam noteicis 100 000 eiro drošības naudu, kas jau esot iemaksāta Valsts kases kontā. To samaksājis kāds labs bankas prezidenta draugs.

Straume žurnālistus informēja, ka KNAB 15. februārī sācis kriminālprocesu pret augsta ranga LB amatpersonu pēc Krimināllikuma 320. panta 4. daļas par kukuļa pieprasīšanu, izspiešanu vai pieņemšanu, ja to izdarījusi organizēta grupa vai valsts amatpersona, kas ieņem atbildīgu stāvokli, vai ja kukulis pieņemts pēc tā izspiešanas. Turklāt KNAB zināms, ka kukuļa apmērs bijis ne mazāk kā 100 000 eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!