Foto: LETA

Partijas "Vienotība" saraksta līdere Rīgas domes (RD) vēlēšanās būs bijusī laikraksta "Diena" galvenā redaktore un kultūras ministre Sarmīte Ēlerte. Viņa uzsver, ka pašlaik "kreisie populisti pretnostata Rīgu Latvijai un šķeļ sabiedrību", bet "Vienotības" mērķis šajās vēlēšanās būs "atdot Rīgu Latvijai", informēja "Vienotība".

"Rīga ir mūsu valsts galvaspilsēta - tai jābūt vienotai un saliedētai ar visu Latviju. Kreisie populisti pretnostata Rīgu Latvijai un šķeļ sabiedrību. Mums jāatdod Rīga Latvijai, jāapvieno nacionālās valdības un RD spēki visas Latvijas attīstībai," "Vienotības" mērķus RD vēlēšanās definē Ēlerte. "Rīgai ir milzīgs potenciāls. Tai jākļūst par spožu Ziemeļeiropas centru, kura izaugsme balstās izglītībā, jaunradē un gudrā ražošanā," pauž "Vienotība" RD saraksta līdere.

"Rīgas attīstības un rīdzinieku labklājības potenciāls slēpjas mūsu spējā vienoties, neļaut sašķelt sabiedrību un sadalīt Latviju, bet, apvienojot spēkus, nodrošināt darbu, drošību un attīstību visiem Rīgas iedzīvotājiem. Nacionāla, moderna un tiesiski pārvaldīta Rīga ir "Vienotības" komandas un tās līderes - Sarmītes Ēlertes piedāvājums rīdziniekiem," norāda partijas valdes priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa.

Ministru Prezidents Valdis Dombrovskis (V) uzsver, ka "Vienotība" Rīgas domes vēlēšanās piedalīsies ar spēcīgu komandu, kura jāvada personībai, ko sabiedrībā pazīst un ciena. "Ēlerte divdesmit piecos sabiedriskā, politiskā un mediju darba gados ir sevi pierādījusi kā principiālu un spēcīgu vadītāju. Mums vajadzīgs Rīgas vadītājs, kas Latvijas galvaspilsētu attīsta kā modernu, eiropeisku metropoli un vienlaikus nostiprina Rīgā valsts identitāti un latviešu valodu," pauda premjers.

Ēlerte Latvijas sabiedriski politiskajā dzīvē aktīvi darbojas jau kopš 1988.gada, kad viņa bija viena no Latvijas Tautas frontes izveidotājām. Deviņdesmitajos gados viņa radīja lielāko neatkarīgo dienas avīzi Latvijā – "Diena". 2010.gadā iesaistījās "Vienotība", piedalījās Saeimas vēlēšanās un Dombrovska valdībā bija kultūras ministre. Šobrīd Ēlerte ir "Vienotības" valdes locekle un Ministru prezidenta ārštata padomniece.

Ar galvenajiem RD vēlēšanu programmas virzieniem partija nāks klajā partijas Rīgas konferencē 12.decembrī.

"Vienotība" arī aicināšot pašreizējos valdības koalīcijas partnerus - Reformu partiju un Nacionālo apvienību - tomēr apvienoties vienā labējo partiju blokā, lai vērstos pret Rīgas domes pašreizējo darbību un Rīgas pretnostatīšanu visai pārējai Latvijai. Iepriekš gan koalīcijas partijas nav izradījušās aktīvu interesi par NA piedāvājumu pēc pašvaldību vēlēšanām Rīgā veidot arī kopīgu koalīciju galvaspilsētās. Tāpat RP izšķīrās startēt vēlēšanās atsevišķi, nevis kopā ar "Vienotību".

Ēlerte gan plāno vēlreiz sākt sarunas par iespējamo sadarbību, vispirms tiekoties ar Reformu partijas vadītāju Valdi Zatleru un Nacionālās apvienības Rīgas mēra amata kandidāti Baibu Broku. Sarunās meklēs veidus, kā sadarboties arī pirms vēlēšanām, apvienoties kopīgā labējo partiju blokā, taču kopīgais starts nav vienīgais iespējamais sadarbības modelis.

Ēlerte pirmdien pēc "Vienotības" valdes lēmuma paziņoja - viņa ir uzņēmusies šo izaicinājumu, jo partija spēj piedāvāt labu komandu, kas pārstāvēs visas jomas, nodrošinot, ka Rīga "var būt laba Ziemeļeiropas zvaigzne" ar atbalstu uzņēmējdarbībai, inovācijām, kultūrai, izglītībai un citām būtiskām nozarēm.

"Ir jāatjauno sadarbību starp Rīgas domi un valdību, kas dos jaunu impulsu," teica Ēlerte.

Savukārt "Vienotības" vadītāja Solvita Āboltiņa uzsvēra - pašlaik ir svarīgi pierādīt, ka Rīga ir nacionāla, attīstīta eiropeiska pilsēta, kura būtu atvērta visiem tās iedzīvotājiem neatkarīgi no nacionālās piederības. Patlaban Rīgas dome ignorējot lielas daļas Rīgas vēlētāju interešu, ko apliecinot arī daudzās sūdzības, ka "visu rīdzinieku intereses nav pienācīgi pārstāvētas".

Savukārt Dombrovskis teica, ka Rīgā ir jāatgriežas pie finansiāli atbildīgas politikas, kas ir pretēja savulaik Aigara Kalvīša (TP) vadītās valdības politikai "dzīvot pāri saviem līdzekļiem", un "Vienotībai" ir šāds Rīgas politikas piedāvājums. Savukārt Ēlerte sevi pierādījusi kā spēcīgu un kompetentu vadītāju, kura spēj īstenot principus un ideālus, par kuriem iestājas.

Jau iepriekš LTV vēstīja, ka "Vienotība" vērtē trīs iespējamos partijas kandidātus galvaspilsētas saimnieka amatam – bijušo kultūras ministru Intu Dālderi, Saeimas deputātu Alekseju Loskutovu un Ēlerti.

Ēlerte bija ievēlēta 10.Saeimā un ieņēma kultūras ministres amatu, savukārt 11.Saeimā viņa neiekļuva, jo vēlētāji viņu novērtēja ļoti pretrunīgi ‒ viņa saņēma līdzīgu skaitu svītrojumu un plusiņu, kas ietekmēja viņas vietu sarakstā.

Jau vēstīts, ka koalīcijā ietilpstošā Nacionālā apvienība (NA) nolēmusi par Rīgas mēra kandidāti izvirzīt tieslietu ministra padomnieci un Latvijas Universitātes (LU) Juridiskās fakultātes lektori Baibu Broku.

Savukārt Reformu partija savu kandidātu uz Rīgas mēra amatu vēl nav nosaukusi, taču partijas programmu startam pašvaldību vēlēšanās Rīgā taps ekonomikas ministra Daniela Pavļuta vadībā.

Ar atsevišķu sarakstu ārpus Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) Rīgā plāno startēt Latvijas Zaļā partija un tās mēra kandidāts varētu būt Saeimas deputāts, ilggadējais vides ministrs Raimonds Vējonis, viņš apliecinājis jau iepriekš. Partijas gala lēmumi par startu RD vēlēšanās sagaidāmi nākamā gada pavasarī.

Pašreizējās Rīgas domes koalīcijas partiju frakcijas "Saskaņas centrs" un "Gods kalpot Rīgai" nolēmušas startēt kopā un par Rīgas mēra amata kandidātu izvirzījušas pašreizējo pilsētas galvu Nilu Ušakovu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!