Foto: F64

Pēc Satversmes aizsardzības biroja (SAB) atteikuma piešķirt pielaidi valsts noslēpumam varētu būt apgrūtināta Baibas Brokas (VL-TB/LNNK) tālākā darbība tieslietu ministres amatā, uzskata "Vienotības" un Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) Saeimas frakciju vadītāji.

Brokas situācija un iespējamā tālākā rīcība ir jāvērtē pašai nacionālajai apvienībai "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK, norāda "Vienotības" Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Dzintars Zaķis.

ZZS Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis akcentē, ka šajā jautājumā viss ir premjeres rokās, jo viņa ir tā, kas aicina ministrus.

Zaķis norāda, ka gadījumā, ja tiek mainīta sistēma un Tieslietu ministrijas pārraudzībā vairs neatrodas SAB, valsts pielaidi valsts noslēpumam, iespējams, nevajadzētu. Taču situācija ir pretrunīga, un nacionālajai apvienībai pašai jāizšķiras, kā risināt šādu "ķēpu". Broka var nostrādāt atlikušo termiņu līdz jaunās valdības apstiprināšanai, kas notiks pēc 12.Saeimas vēlēšanām, taču īpaši kvalitatīvi tas nebūs, pieļauj "Vienotības" pārstāvis.

Arī cietumu pārvaldības līmenī var rasties nepieciešamība pēc pielaides valsts noslēpumam, taču, ja situācija atlikušajā laikā būs stabila, Broka var strādāt arī līdz galam.

Brigmanis norādīja, ka viņš jau iepriekš ir kolēģiem prognozējis, ka, ņemot vērā, cik ilgstoši tiek turēta šī lieta, gala slēdziens var būt negatīvs.

Akcentējot Ministru prezidentes Laimdotas Straujumas (V) lomu, ZZS pārstāvis norādīja, ka viņai ir pieeja plašākai informācijai. Jāņem vērā, ka lēmums par pielaides nedošanu netika pieņemts bez pamata. Tajā pašā laikā Brokai ir iespēja pārliecinoši cīnīties par savu pozīciju, ja ministre zina, ka viņas pusē ir taisnība.

Nav formāli rakstīts, ka pielaides nesaņemšanas gadījumā ministra amats būtu jāatstāj, taču Brokas darbība šajā amatā turpmāk būs apgrūtināta.

Kā ziņots, SAB nav piešķīris pielaidi valsts noslēpumam tieslietu ministrei Baibai Brokai.

SAB priekšnieks Jānis Maizītis premjeri informējis par lēmuma iemesliem, tomēr Straujumai nav tiesību tos izpaust plašākai sabiedrībai un viņa arī atturējās vērtēt, cik nopietni ir šie iemesli.

"Es ministres demisiju neprasīšu, viņai ir tiesības SAB lēmumu pārsūdzēt [ģenerālprokuroram]," sacīja Straujuma.

Ja Broka pati izlems atstāt ministres amatu, Straujuma viņas demisiju pieņemšot.

Tāpat premjerministre paziņoja, ka viņa no Tieslietu ministrijas pārņem SAB pārraudzības funkciju. Tas gan nenozīmējot, ka Maizītis zaudēs amatu. Viņa lūgusi Valsts kancelejai nodot SAB viņas pārraudzībā, lai turpmāk nav interešu konflikta iespējas. SAB pārņemšana pārraudzībā nozīmēs, ka turpmāk SAB ziņos valdības vadītājai, nevis tieslietu ministrei.

SAB komentārus par pielaides atteikumu Brokai patlaban nesniedz.

Broka amatā stājās pirms apmēram pusgada. Ministre iepriekš teikusi, ka ir gatava vērsties Eiropas Cilvēktiesību tiesā (ECT), ja SAB neizsniegs pielaidi valsts noslēpumam un arī ģenerālprokurors šādu SAB lēmumu nemainīs. Vēl aprīlī viņa gan atzina, ka pielaides neesamība būtiski netraucējot viņas darbā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!