"Vienotības" biedri gaida radikālākas pārmaiņas, nekā es līdz šim esmu bijis gatavs piedāvāt, Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta Panorāma" pirmdien sacīja līdzšinējais partijas vadītājs Andris Piebalgs, kurš pagājušajā nedēļā apliecināja, ka uz partijas valdes priekšsēdētāja posteni gaidāmajā politiskā spēka kongresā nekandidēs.

Piebalgs sacīja, ka lēmums nekandidēt uz partijas vadītāja vietu pieņemts ilgākā laika posmā, tas nav pieņemts steigā.

Viņš pauda uzskatu, ka jaunajam partijas vadītājam jāsāk strādāt pēc iespējas ātrāk, tāpēc arī kongress partijai būtu jāorganizē pēc iespējas ātrāk. Kā ļoti labu kandidātu partijas līdera postenim Piebalgs minēja savu līdzšinējo vietnieku Saeimas deputātu Edvardu Smiltēnu, kurš pagājušajā nedēļā pauda gatavību kandidēt uz šo amatu.

Piebalgs sacīja, ka galvenais ir vienoties vēl pirms kongresa par vienu labāko un spēcīgāko kandidātu un tad iet uz vēlēšanām, nevis, kā bijis iepriekšējās vēlēšanās, kad kandidāti bijuši divi – viņš un Smiltēns, un katrs kandidāts dabūjis "piecdesmit un piecdesmit procentus balsu".

Šobrīd politiskā situācija partijā esot skaidrāka – pieci cilvēki, par kuriem Piebalgs cīnījies, lai viņi paliktu politiskajā spēkā, iet projām. Piebalgs sacīja, ka šo piecu cilvēku aiziešana ir būtisks zaudējums. "Tā nav šķelšanās, tā tiešām ir vairāku cilvēku aiziešana," sacīja politiķis, piebilstot, ka šie pieci cilvēki ir bijuši ļoti svarīgi un viņu darbība bijusi labi pamanāma, taču viedoklim, ka "tas ir "Vienotības" gals, nav pamata".

Par to, kad tiks rīkots kongress, "Vienotība" lems pirmdien. Laikraksts "Diena" vēsta, ka "Vienotības" kongresu nolemts sasaukt jau 19. augustā.

Laikraksts "Diena" arī pirmdien vēsta, ka "Vienotības" valdes sēdē piektdien izskanējis ierosinājums – ja no amata aiziet Piebalgs, tāpat vajadzētu rīkoties arī Saeimas frakcijas vadītājai Solvitai Āboltiņai.

Viņa "Dienai" sacījusi, ka ir uzņēmusies atbildību kolēģu priekšā, šis esot ļoti sarežģīts laiks, kurā "Vienotībai" ir jāspēj operatīvi reaģēt uz koalīcijas partneru piedāvātajiem lēmumiem, tāpēc viņa neatkāpsies. Āboltiņa gan pieļāva, ka viņa, visticamāk, vairs nekandidēs partijas valdes vēlēšanās.

Jau vēstīts, ka Ilze Viņķele (V), Lolita Čigāne (V), Ints Dālderis (V), Aleksejs Loskutovs (V) un Andrejs Judins (V) paziņojuši, ka pamet partiju "Vienotība" un varētu pievienoties kādai jaunai partijai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!