Foto: F64

Vairāki Saeimas frakcijas "Vienotība" deputāti vērsušies pie Valsts ieņēmumu dienesta (VID) vadītājas Ilzes Cīrules ar lūgumu pārbaudīt zemkopības ministra Jāņa Dūklava (ZZS) iesniegtās valsts amatpersonas deklarācijas.

Kā liecina parlamentārietes Ilzes Viņķeles (V) publicētā informācija, viņa kopā ar Intu Dālderi (V), Andreju Judinu (V), Alekseju Loskutovu (V) un Lolitu Čigāni (V) parakstījusi iesniegumu, kas adresēts VID vadītājai.

Tajā lūgts sākt pārbaudi par Dūklava valsts amatpersonas deklarācijās par pēdējiem septiņiem gadiem sniegto ziņu patiesumu, īpaši izvērtējot, vai tajās atspoguļots pilns zemkopības ministra "tiešā vai pastarpinātā īpašumā esošas mantas klāsts".

Deputāti savā iesniegumā vērš uzmanību, ka saskaņā ar iknedēļas žurnāla "Ir" publiskoto informāciju Dūklava īpašumā, iespējams, ir valsts amatpersonas deklarācijās neuzrādīts īpašums vai īpašumi Rīgas brīvostas teritorijā.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka viesnīcā "Rīdzene" noklausītās politiķu un uzņēmēju sarunas kalpoja kā viens no galvenajiem pierādījumiem tā dēvētajā oligarhu lietā, kas tika ierosināta 2011. gadā pēc Krimināllikuma pantiem par kukuļņemšanu, kukuļdošanu, noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu legalizēšanu, dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu un valsts amatpersonām likumā noteikto ierobežojumu pārkāpšanu.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) šo lietu izmeklēja vairākus gadus, tomēr izrādījās, ka noklausītās sarunas nav pietiekams pierādījums apsūdzību celšanai, tāpēc kriminālprocess tika izbeigts.

Žurnāls "Ir" vairākās publikācijās atspoguļoja viesnīcā "Rīdzene" noklausītās sarunas, kurās tā dēvētie Latvijas oligarhi sprieda par dažādiem jautājumiem. Tā pirms nedēļas publicētajā rakstā lasāms, kā vietējie biznesmeņi – politiķi jau 2009. gadā kontrolēja laikrakstu "Diena" un izmisīgi domāja, kā turpmāk segt tēriņus un mainīt sev nevēlamos žurnālistus pret uzticamiem kadriem. Vienlaikus tiek pieprasīta arī nauda no valsts uzņēmumiem laikraksta "Neatkarīgā" finansēšanai.

Vienā no likumsargu ierakstītajām sarunām parādoties arī šā brīža zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (ZZS), kuram ar kompanjoniem piederot zemesgabals Rīgas ostā, kurš juridiski paslēpts "zem svešām famīlijām".

Tāpat, kā liecina "Ir" publikācijas, noklausītās sarunas viesnīcā "Rīdzene" atklāj tā saukto oligarhu ietekmi "Rīgas Tirdzniecības ostā", "airBaltic" un citos uzņēmumos, kā arī iespējamu politiskās ietekmes izmantošanu personīgo biznesa interešu īstenošanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!