Foto: F64
Ekonomikas ministra Arta Kampara ("Vienotība") 2010.gada deklarācijā "lietas nav tādas, kādas tās izskatās", tādēļ "Vienotība" neredz iemeslu aicināt viņu atkāpties, trešdien Latvijas Televīzijas raidījumā "Kas notiek Latvijā?" sacīja "Vienotības" Ētikas komisijas pārstāve Liene Liepiņa.

Diskusijā par situācijām, kurās politiķiem būtu jānoliek mandāts vai jādemisionē, Liepiņa pauda viedokli, ka Kampara neskaidrā ienākumu deklarācija "Vienotības" ieskatā nav pamats, lai ekonomikas ministru mudinātu demisionēt.

"Mēs savā frakcijā esam par to diskutējuši un nonākuši pie diviem virzieniem. Viens - jārīkojas pēc principa, ka lietas ir tādas, kādas tā izskatās, un otrs - lietas nav pēc būtības vienmēr tādas, kādas tā izskatās. Un tad ir jautājums - pēc kura galu galā rīkoties? Mēs Ētikas komisijā arī Kampara kungu uzklausījām un nekādus pārkāpumus nesaskatījām," viņa sacīja.

Uz jautājumu, vai tādā gadījumā ar Kampara deklarāciju "lietas nav tādas, kādas tās izskatās", Liepiņa atbildēja apstiprinoši.

Skaidrojot, kāpēc "Vienotības" frakcija nolēmusi ticēt Kamparam, viņa sacīja: "Kampara kungs ir astoņus gadus strādājis un pierādījis, kāda ir viņa nostāja un rīcība. Mums nav pilnīgi nekāda pamata domāt, ka viņš būtu kaut ko mainījis, un viņš mums Ētikas komisijā varēja arī ļoti skaidri par to naudu pateikt, no kurienes tā ir."

Vienlaikus viņa piekrita viedoklim, ka, piemēram, krāpšanā apsūdzētajam Jurim Silovam nevajadzētu būt kļuvušam par Saeimas deputātu un kukuļdošanā apsūdzētajam Raimondam Munkevicam nevajadzētu būt kļuvušam par Jūrmalas mēru.

"Mēs arī agrāk esam piekrituši šādiem principiem. Ja atceraties, savulaik arī ["Jaunā laika" pārstāvis Edgars] Jaunups nolika deputāta mandātu," atgādināja "Vienotības" pārstāve.

Uz korupcijas pētnieka Valta Kalniņa aizrādījumu, ka neskaidri investori Kampara deklarācijā "izskatās tieši tā, kā viņi izskatās", Liepiņa uzsvēra, ka Kamparam nav "neskaidru investoru",
vienkārši tie minēti deklarācijas nepublicējamajā daļā.

Viņa gan piekrita, ka "Vienotība" šajā situācijā zināmā mērā zaudē. "Bet, ja mēs savus kolēģus neaizstāvēsim tad, kad viņi ir jāaizstāv, tad mums būs vēl grūtāk dabūt cilvēkus, kas ir godprātīgi un grib strādāt politikā."

Sabiedrības par atklātību "Delna" padomes priekšsēdētāja Inese Voika tomēr norādīja, ka pašlaik Kamparam ar katru dienu arvien vairāk zūd uzticība un bez uzticības ir ļoti grūti kaut ko paveikt.

Jau vēstīts, saskaņā ar Kampara amatpersonas deklarācijā par 2010.gadu sniegtajām ziņām ministrs pērn veicis kapitāldaļu pārdošanas darījumu 35 tūkstošu latu vērtībā. Tomēr šī summa neparādās Kampara skaidras vai bezskaidras naudas uzkrājumos, un, visticamāk, tikusi izlietota ministra apjomīgo kredītsaistību samazināšanai, kuras pagājušajā gadā samazinātas par 63,4 tūkstošiem latu. Kopumā pērn ministra kredītsaistības, salīdzinot
ar 2009.gadu, kad tās sasniedza 211,2 tūkstošus latu, samazinājās līdz 139,2 tūkstošiem latu.

Ne mazāk interesants ir fakts, ka pagājušā gada amatpersonas deklarācijā Kampars norādījis arī 27 tūkstošus latu lielu dāvinājumu, ko saņēmis no savas dzīvesbiedres Ilvas Kampares, kura ir māksliniece. Kampars vēlāk skaidrojis, ka pirms pāris gadiem viņa sieva 27 tūkstošus latu saņēmusi par dzīvokļa pārdošanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!