Foto: LETA

Par jauno "Vienotības" Saeimas frakcijas priekšsēdētāju ievēlēts deputāts Hosams Abu Meri (V).

Par jauno frakcijas vadītāju partijas priekšsēdētājs Arvils Ašeradens informēja īpaši sasauktā preses konferencē. Viņš uzsvēra, ka šī ir "Vienotībai" ļoti priecīga diena. Abu Meri par jauno frakcijas priekšsēdētāju ievēlēts vienbalsīgi.

Ašeradens paredzēja, ka šis balsojums iezīmējis pārmaiņas partijas politiskajā attīstībā.

Partijas vadītājs uzskata, ka jaunais frakcijas vadītājs lieliski pārstāv tās vērtības, ko aizstāv "Vienotība".

Abu Meri uzsvēra, ka kļūt par Saeimas frakcijas vadītāju viņam ir liels gods, taču tas nekad nav bijis ne viņa sapnis, ne mērķis.

Viņš skaidroja, ka viņš ir "libānietis – sirdī latvietis". Viņam nav sveša ne Latvijas vēsture, ne tradīcijas, ne kultūra. Savā jaunajā amatā Abu Meri centīsies saliedēt visus frakcijas deputātus.

Vienlaikus jaunais frakcijas vadītājs paredzēja, ka gaidāmā Saeimas ziemas sesija, kas sāksies janvārī, nebūs viegla. Priekšā virkne svarīgu lēmumu, tostarp par skolu latviskošanu. Šis bija viens no jautājumiem, ko Abu Meri savā uzrunā īpaši uzsvēra. Viņš aicināja beidzot pielikt punktu un pateikt, ka pēc 26 gadiem Latvija ir neatkarīga valsts.

Tāpat 2018.gadā būšot rūpīgi jāseko, kā tiek īstenotas veselības aprūpes reformas.

Ašeradens sacīja, ka šobrīd "Vienotība" "ļoti nopietni strādā pie sava starta Saeimas vēlēšanās" – partija apspriež gan savas vērtības, gan politisko piedāvājumu. Jau sākušās "Vienotības" konsultācijas ar citām partijām, jo ir priekšā smaga izvēle – 13. Saeimas vēlēšanās startēt partijai vienai pašai vai no partiju apvienības.

Ir uzsāktas sarunas jau ar reģionālajām partijām, un pirmās konsultācijas rāda, ka vērtējums no partneriem ir pozitīvs, atzina Ašeradens. Tāpat tiks runāts ar citām partijām – "Kustību "Par"", "Latvijas attīstībai", Latvijas Reģionu apvienību, kā arī Jauno Konservatīvo partiju.

Partijas vadītājs vērsa uzmanību, ka šobrīd partiju reitingi rāda, ka Zaļo zemnieku savienībai (ZZS) un "Saskaņai" ir majoritāte. Tas gan uzreiz nenozīmējot to, ka partijas tuvināsies, taču, ja koalīcija pašreizējā formā būs sašķelta, tad tas varētu veicināt tuvošanos. Ašeradena ieskatā, ZZS un "Saskaņas" koalīcija būtu bīstama izvēle Latvijai.

Ziņots, ka līdzšinējā frakcijas vadītāja Solvita Āboltiņa jau iepriekš paziņoja, ka noliks Saeimas deputātes mandātu pirms 12. Saeimas sasaukuma beigām, jo iecerējusi atgriezties diplomātiskajā dienestā.

Tāpat vēstīts, ka "Vienotības" valde 6. novembrī nolēma izslēgt Āboltiņu no partijas par komentāriem un rīcību laikā, kad "Vienotība" sprieda par iespēju mainīt ekonomikas ministru.

Āboltiņa vadīja "Vienotību" kopš 2011. gada līdz 2016. gadā par partijas priekšsēdētāju tika ievēlēts Andris Piebalgs. Toreiz Āboltiņa uz šo amatu nekandidēja.

Iepriekš, kad "Vienotība" bija politisko partiju apvienība, Āboltiņa bija tās līdzpriekšsēdētāja, bet no 2008. līdz 2010. gadam – partijas "Jaunais laiks" valdes priekšsēdētāja, liecina ziņu aģentūras LETA arhīvs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!