Foto: LETA

Valdību veidojošās partijas pirmdien koalīcijas padomes sēdē gan nav spriedušas par ”Vienotības” ieceri ar likuma grozījumiem apturēt Rīgas domes lēmumu no jaunā gada diferencēt sabiedriskā transporta cenas Rīgā, taču Nacionālās Apvienības (NA) un Reformu partijas (RP) Saeimas frakciju priekšsēžiem šī ideja šķiet atbalstāma.

RP Saeimas frakcijas priekšsēdētāja Edmunda Demitera skatījumā, "Vienotības" deputātu sagatavotie grozījumi Sabiedriskā transporta pakalpojumu likumā vērtējami visnotaļ pozitīvi.

Savukārt NA Saeimas frakcijas vadītājs Einārs Cilinskis atgādināja, ka NA Rīgas domes frakcija jau vērsusies Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā ar lūgumu izvērtēt Rīgas domes lēmumu no nākamā gada noteikt atšķirīgas sabiedriskā transporta biļešu cenas galvaspilsētā deklarētajiem iedzīvotājiem un citviet dzīvojošajiem. Ja šis lēmums tiks atzīts par likumīgu, būs jādomā, kā likumu mainīt, sacīja NA Saeimas frakcijas priekšsēdētājs.

"Delfi" jau ziņoja, ka "Vienotības" Saeimas frakcijas deputāti Saeimā iesnieguši grozījumus Sabiedriskā transporta pakalpojumu likumā - tie paredz ar likumu aizliegt atšķirīgas braukšanas maksas noteikšanu sabiedriskajā transportā, to pamatojot ar iedzīvotāju deklarēto dzīvesvietu.

"Rīgā kā Latvijas galvaspilsētā koncentrēta nacionālā līmeņa valsts pārvalde, Rīga ir visas valsts kultūras, uzņēmējdarbības, ārstniecības un izglītības iestāžu centrs. Īstenojot ieceri par dārgāku braukšanas maksu galvaspilsētā nedeklarētajiem iedzīvotājiem, šīs Rīgas kā galvaspilsētas funkcijas tiktu ignorētas, nostādot nevienlīdzīgā situācijā ārpus Rīgas deklarētos Latvijas iedzīvotājus, kuriem nav citu alternatīvu Rīgā sniegtajiem pakalpojumiem," savas likumdošanas iniciatīvas nepieciešamību pamato "Vienotība".

Rīgas dome jau nolēmusi, ka no nākamā gada 1. janvāra galvaspilsētā deklarētajiem iedzīvotājiem par braucienu sabiedriskajā transportā būs jāmaksā 0,6 eiro jeb 42 santīmi, kamēr citās pašvaldībās deklarētajiem un tūristiem - 1,2 eiro jeb 84 santīmi.

Rīgas mērs Nils Ušakovs (SC) jau paziņojis, ka "Vienotības" deputātu cīņa pret "rīdzinieku" biļetēm var novest pie tā, ka arī rīdziniekiem par braucienu sabiedriskajā transportā nāksies maksāt 1,2 eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!