Foto: LETA

Šogad partijas "Vienotība" prioritātes darbam valdībā būs 0% likmes ieviešana reinvestētai peļņai, strādājošo sociālās aizsardzības nodrošināšana, kā arī kompetenču pieejā balstīta izglītības satura reforma, portālu "Delfi" informē partijas pārstāve Laila Timrota.

Trešdien "Vienotību" ar saviem plāniem valdībā iepazīstināja partijas ministri. Ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens par mērķi izvirzījis 0% likmes reinvestētai peļņai ieviešanu, ļaujot uzņēmumiem veidot kapitāla uzkrājumus un ieguldīt tos attīstībā, kā arī motivējot investēt augstu pievienoto vērtību uzņēmējdarbībā.

Ašeradens cer ieviest "konsultē vispirms" principu valsts pārvaldē. Tas nozīmē normu un prasību skaidrošanu uzņēmumiem, jo īpaši pirmreizēju pārkāpumu gadījumā. Ministrs uzskata, ka tas ļaus labāk ievērot normatīvos aktus un nodrošinās sadarbību starp institūcijām un sabiedrību.

Ekonomikas ministrijas prioritāšu sarakstā ir arī Baltijas gāzes tirgus izveide, ko ministrija cer pabeigt 2020. gadā.

Izglītības un zinātnes ministrijas prioritātes 2017. gadam ir kompetenču pieejā balstīta izglītības satura reforma, pieejama un mūsdienu prasībām atbilstoša skolu tīkla attīstība, kā arī augstākās izglītības kvalitātes un starptautiskās konkurētspējas celšana.

Kompetenču pieeju praksē ministrija sola ieviest, sākot ar 2018. gada 1. septembri. Savukārt Skolu tīkla kartējumu pašvaldībām ministrs Kārlis Šadurskis cer izstrādāt līdz pavasarim.

Ārlietu ministrija par prioritāru uzskata ārējās drošības stiprināšanu ciešā sadarbībā ar NATO un Eiropas partneriem, iesaistīšanos Eiropas Savienības efektivizēšanā, kā arī Latvijas uzņēmumu atbalstīšanu eksporta tirgos un investīciju piesaisti.

Latvijas interesēs ir vienotas Eiropas Savienības "status quo" saglabāšana," norādīja ministrs Edgars Rinkēvičs. Viņš klāstīja, ka vizītēs ar Lielbritāniju cilā arī jautājumu par Latvijas pilsoņu interešu pārstāvēšanu "Brexit" priekšvakarā.

Tāpat līdz 2019. gadam ik gadu plānotas vidēji 30 Latvijas uzņēmumu tirdzniecības misijas ārvalstīs, uzsvēra ministrs.

Kā nozīmīgākās Iekšlietu ministrijas prioritātes ministrs Rihards Kozlovskis minēja noziedzības mazināšanu valstī, ceļot policijas izglītības standartus, ieviešot Valsts policijas attīstības koncepciju un izveidojot vienotu, specializētu struktūrvienību kibernoziegumu apkarošanai Valsts policijas Galvenās Kriminālpolicijas pārvaldes sastāvā.

Iekšlietu ministrijas dienaskārtībā ir arī Drošības policijas kapacitātes stiprināšana pretterorisma jomā, kā arī valsts robežu drošības veicināšana, kas ietver gan Austrumu robežas joslas infrastruktūras izveidi, gan robežuzraudzības tehnisko līdzekļu un sistēmu iegādi un ieviešanu, kā arī valsts robežsardzes pārapbruņošanu, Zemessardzes iesaisti pārkāpēju meklēšanā uz Austrumu robežas un Jauna Robežsardzes likuma izstrādi.

Ar nozares prioritātēm nedēļas sākumā iepazīstinot partijas valdi, labklājības ministrs Jānis Reirs uzsvēra strādājošo sociālās aizsardzības nodrošināšanu, pensiju pietiekamības jautājumu risināšanu, kā arī ģimeņu labklājības sekmēšanu.

Iedzīvotāju materiālā atbalsta pilnveidei ministrija uzsākusi darbu pie risinājumiem minimālo ienākumu sistēmas ieviešanai. Ministrijas mērķis ir sekmēt ienākumu pietiekamību visbiežāk nabadzības riskam pakļautajām iedzīvotāju grupām un vienlaikus saglabāt motivāciju cilvēkiem atgriezties darbā, pauda Reirs.

Tāpat ministrs norādīja, ka 2017. gadā pensijas indeksēs 50% apjomā no iepriekšējā gada vidējās apdrošināšanas iemaksu algas valstī. Papildus tiek turpināts darbs pie diferenciētas pensiju indeksācijas, lai atbalstītu pensionārus, kuri saņem mazas pensijas, neskatoties uz ilgu apdrošināšanas stāžu, uzsvēra labklājības ministrs. Ministrijas prioritāšu lokā ir arī ģimeņu labklājība, turpinot darbu pie specializēto audžuģimeņu ieviešanas un atbalsta pilnveidošanas adoptētājiem un aizbildņiem, kā pasākumi materiālā atbalsta pilnveidei ģimenēm ar bērniem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!